Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Döbbenetes adatok az elektromos autókról

Infostart / MTI
2024. augusztus 30. 04:20
A hazai bővülés 2024 első hét hónapjában közel 60 százalékos volt.

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) rendszeres adatközlése szerint júliusban 63,9 százalékkal több tisztán elektromos személygépkocsit állítottak forgalomba Magyarországon, mint az előző év azonos hónapjában - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a csütörtökön.

A horvát, cseh és dán mutatók után ez a negyedik legnagyobb arányú gyarapodás a kontinensen. Az élmezőnybe tartozó előrelépés különösen annak fényében fontos eredmény, hogy az összesített uniós adat tíz százalékot meghaladó visszaesést mutat.

Még kedvezőbb magyar helyezést ér az idén januártól júliusig tartó időszak teljesítménye. A hazai bővülés 2024 első hét hónapjában kis híján 60 százalékos volt, ezt egyedül a máltai mutató múlja felül, jelentősen kisebb darabszámok mellett. A tisztán elektromos autók regisztrációjában európai szinten megtorpanást jelez a statisztika (-0,4 százalék) - ismertette az EM.

A minisztérium megismételte, a jövő a zöldenergiáé. Az egyik legnagyobb szennyező közúti közlekedés zöldítése nem csak a klímavédelem, a települések tisztább levegője, élhetősége szempontjából fontos cél. A kapcsolódó iparfejlesztések nagyban hozzájárulhatnak a gazdasági növekedés újraindításához, az európai versenyképesség megerősítéséhez is - hangsúlyozta bejegyzésében a tárca.

Magyarországon a Belügyminisztérium összegzése szerint a múlt hónapban állt munkába a hatvanezredik, kizárólag elektromos hajtású gépkocsi. A leginkább környezetkímélő autókból ezzel az évtized elejéhez képest már közel nyolcszor több közlekedik zöld rendszámmal az országban. A statisztikai adatok alapján február óta minden hónapban több tisztán elektromos gépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, mint bármikor korábban - írta az EM.

A tárca úgy fogalmazott: a lendületes bővülést minden bizonnyal a vállalatok támogatási programja is élénkíti. A cégek a 30 milliárd forintos keretből járművenként 2,8-4 millió forintot igényelhetnek kizárólag elektromos hajtású személyautó, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához. A csütörtökön reggelig beérkezett 3578 pályázat alapján 4316 gépkocsi támogatott beszerzése valósulhat meg összesen 16,7 milliárd forint állami hozzájárulással - jelezték.

A közeljövőben várható újabb kiírás 28 milliárd forintos keretösszeggel ösztönözheti mintegy száz új e-töltőállomás telepítését Budapesten kívül az ország bármely részében - hívta fel a figyelmet a minisztérium.

A klímavédelmi erőfeszítések révén a károsanyag-kibocsátás korábban emelkedő tendenciáját 2023-ban nagymértékű, 7,1 százalékos csökkentésbe sikerült átfordítani a közlekedésben. Ennek is köszönhető, hogy Magyarország már tavaly felülmúlta az előzőleg 2030-ra tervezett 40 százalékos kibocsátás-csökkentési célszámot. Az Energiaügyi Minisztérium az eddigi teljesítményre építve a következő évtized elejére így már 50 százalékos csökkentéssel számol a teremtett környezet védelme, a következő generációk életminőségének megóvása érdekében - fogalmazott bejegyzésében a tárca.