Nyitókép: Tomas Ragina / Getty Images

Európai Bizottság: Ukrajna nem veszélyezteti Magyarország és Szlovákia energiabiztonságát

Infostart / MTI
2024. augusztus 23. 19:38
Az Európai Bizottság elutasította Magyarország és Szlovákia azon kérését, hogy közvetítsen Budapest és Pozsony, valamint Ukrajna között a Lukoil orosz olajtársasággal szemben bevezetett kijevi szankciók ügyében - közölte az uniós bizottság illetékes szóvivője pénteken.

A tájékoztatás szerint a bizottság arra az előzetes következtetésre jutott, hogy az azonnali konzultáció nem indokolt. Mint a szóvivő elmondta, Brüsszel nem látja jelét annak, hogy az ukrán szankciók veszélybe sodornák az európai energiabiztonságot, hozzátéve, hogy "a Lukoilra kivetett szankciók nem befolyásolják az olajtranzit-műveleteket a Barátság vezetéken, amennyiben nem a Lukoil az olaj hivatalos tulajdonosa".

Kijev június végén szankciókkal sújtotta a Lukoilt, az egyik legnagyobb orosz kőolajipari céget, eltiltva bármilyen ukrajnai tevékenységtől.

Budapest és Pozsony korábban azt közölte, az olajkonszern szankcionálást célzó kijevi lépés veszélybe sodorja az ellátás biztonságát. A héten emellett Magyarország a bizottságot az ügyről további, kiegészítő információkkal is ellátta, amelyekkel kapcsolatban a testület azt közölte, vizsgálni fogja őket.