Nyitókép: Kenneth Cheung/Getty Images

Nehéz napjai vannak a Temunak

Infostart
2024. augusztus 22. 10:43
Újabb fronton harcolnak egymással a kínai online kereskedők, a Shein az Egyesült Államokban indított pert a konkurencia ellen.

A Shein súlyos vádakat fogalmazott meg legfőbb versenytársával szemben a washingtoni szövetségi bírósághoz hétfőn benyújtott keresetében. Azt állítja, hogy a Temu arra ösztönzi az eladókat a platformján, hogy tulajdonítsák el más márkák dizájnjait, majd megakadályozza, hogy a lekoppintott termékeket eltávolítsák a platformról, még akkor is, ha a gyártó elismerte a jogsértést - írja a vg.hu.

A Temu rendkívül alacsony árak ígéretével csábítja az amerikai fogyasztókat mobilalkalmazásának letöltésére, zonban nem profitál ezeknek a termékeknek az eladásából, amelyek ára olyan alacsony, hogy minden tranzakción pénzt veszít – áll a panaszban, amit a CNBC szemlézett.

A versenytárs szerint a Temu azzal tudja minimalizálni veszteségeit, hogy mások szellemi tulajdonjogainak megsértésére ösztönzi a platformján értékesítőket. A cég keresetében ipari kémkedéssel is megvádolta a Temut.

A két, egymással is egyre kiélezettebb küzdelmet folytató, ázsiai e-kereskedelmi óriás villámgyorsan hódította meg a piacot ultra alacsony árú termékeivel, és azzal, hogy sokkal gyorsabban tudnak reagálni a trendekre, mint hagyományos versenytársaik. Eközben azonban rengeteg kritika érte őket a munkaügyi gyakorlatuk és a kínai kormánnyal való kapcsolataik, továbbá amiatt is, hogy állítólag más márkák dizájnjait használják fel.

A Shein eközben maga is hasonló vádak alól próbálja tisztára mosni magát, mivel a közelmúltban számos divatmárka és független művész, köztük a H&M és a Levi Strauss is termékeinek lekoppintása miatt tett jogi lépéseket vele szemben.