Nyitókép: wenbin/Getty Images

Bauer Bence: a német gazdaság visszaesése Magyarország számára nagyon rossz hír

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2024. augusztus 17. 17:11
„Németország gazdasági kilátásai összeomlanak” – fogalmazott sötéten Achim Wambach, a német ZEW gazdaságkutató intézet elnöke. Az InfoRádióban nyilatkozó szakértő szerint is gond van, amit már Magyarország is érez, de ennyire sötéten nem látja a helyzetet.

Tovább romlottak a német gazdaság kilátásai. A ZEW intézet legfrissebb jelentése szerint augusztusban drámai mértékben zuhant a gazdasági hangulatot kifejező ZEW-index, 19,2 pontra kerülve az egy hónappal korábbi 41,8 pontról – írta a Portfolio. Nemcsak a jövőbeli kilátások romlottak drasztikusan, hanem Németország jelenlegi gazdasági helyzetének megítélése is tovább süllyedt.

Az előző havi mínusz 68,9 pontról mínusz 77,3 pontra esett vissza az index.

A német gazdaság kilátásai valóban nem jók, de a helyzet nem drámai – mondta az InfoRádióban Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója. A konjunkturális várakozás Németországban az előzetes negyedévben tapasztalt 41 százalékról erős mértékben csökkent, 19 pontra. Ez az érték egy mínusz 100-tól plusz 100-ig terjedő skálán mozoghat, ezért bár a plusz 19 rosszabb érték a vártnál, de nem katasztrofális. A szakértő szerint ráadásul ez az érték nagyon gyakran mínusz tartományban mozog.

Mindazonáltal összességében valóban nem jók a német gazdaság kilátásai a döntéshozók, a szakértők várakozásairól készült helyzetkép szerint.

A német gazdaság növekedési problémája nagyon sokrétű. Bauer Bence szerint most az exportipar jelenlegi rossz kilátására helyezték a hangsúlyt, továbbá a bizonytalan, illetve rossz amerikai adatokra, de ezek rövid- vagy középtávú okok. A hosszú távú okok között említette, hogy általános problémának számítanak Németországban a magas adók, a magas bürokrácia, a döntéshozatal lelassulása, vagy akár az egyébként gazdaságellenes gazdaságpolitikai környezet, amely a szakértő szerint főleg a zöldpárti Robert Habeck gazdaságminiszternek róható fel.

„Németországban a gazdasági fejlődés az utolsó 10-15 évben stabil volt, de azért nem az az óriási dinamika mutatkozik benne, mint például a közép-keleti országokban. Természetszerűen, hisz Németország egy sokkal magasabb szintről indul. De nem írnám le Németországot, és elképzelhető, hogy a német gazdaság megint erőre kap. Javarészt a gazdaságpolitika környezettől függ majd, hogy jövőre vagy 2026-ban hogy fog a német gazdaság fejlődni” – magyarázta Bauer Bence, megjegyezve: szerinte

egy politikaváltással elérhető lehet a növekedés.

A német gazdaság visszaesése Magyarország számára nagyon rossz hír, mert a magyar gazdaság nagy mértékben függ a némettől, és ennek már látszanak a jelei a hazai adatokon is – mondta az InfoRádióban Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német intézetének igazgatója.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Német gazdaság gyengélkedése - Bauer Bence
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást