Nyitókép: kynny/Getty Images

Tovább nyújtózkodik a kínai akkugyár Debrecenben

Infostart
2024. augusztus 14. 14:02
Több mint 20 százalékkal növeli gyártókapacitását a CATL a cívis városban, a bővítés miatt már másodszor kell módosítani a környezethasználati engedélyt.

Akkumulátormodulokat is összeszerelnek majd a CATL gyára mellett egy új csarnokban, holott a területet eredetileg szállítmányozási, raktározási célra bérelte az államtól a kínai óriáscég. A helyi civilek szerint trükkös terjeszkedés révén a korábban jelzett 40 GW/óra gyártókapacitást 49,2 GW/órára növeli a vállalat.

A Népszava megkeresésére a társaság közölte: már a debreceni beruházás 2022-es bejelentésekor kitértek arra, hogy mekkora területen tervezik a tevékenységüket, e terület használatba vétele pedig több lépcsőben, adásvétellel és bérleti szerződéssel történik.

Az időközben elkészült csarnokot júniusban átvették, jelenleg a technológiai eszközök telepítése folyik. Az épületben a sikeres tesztüzemet követően akkumulátormodulokat szerelnek össze a raktározási tevékenység mellett – tették hozzá azzal, hogy a modulok összeszerelése az akkumulátorcellák gyártásának utófolyamata, a terméket cella-, vagy modulösszeállítás formájában szállítják a vevőnek. Az akkumulátorcellák gyártása a CATL saját beruházásában épülő üzemcsarnokban zajlik majd.

A CATL minden esetben konkrét megrendelések alapján dönt beruházásairól, így történt ez a magyarországi termelőbázis esetén is

– írták a lapnak.

Az akkumulátorgyár ellen küzdő Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület szerint viszont eben az esetben inkább arról van szó, hogy „olcsón és gyorsan” kreáltak a INPARK Szigma logisztikai központból egy „CATL 2. ütemet” – idézi az economx.hu.

„Az építkezést engedélyeztessük logisztikai központként, így nem kell megfelelnünk számos környezetvédelmi és egyéb szabálynak. Majd kérjünk rá engedélymódosítást a hatóságtól, így már mechanikai összeszerelő tevékenység, vagyis akkumulátor-összeszerelés és selejt akkumulátor-szétszerelés is folytatható a raktározás mellett” – vélik a civilek, hangsúlyozva:

„így nyilvánvalóan károsanyag-kibocsátása is lesz az eredetileg logisztikai célra épített egységnek.”

Gondola Zsolt, a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke, önkormányzati képviselő a lapnak azt mondta: nem lehet „elbagatellizálni” egy olyan bővítést, aminek következtében 25 százalékkal megnőtt a CATL korábban tervezett gyártókapacitása, még akkor sem, ha azt „félig-meddig fű alatt”, egy államtól bérelt telephelyen tervezi megvalósítani a kínai cég.