Nyitókép: Getty Images/Jozsef Zoltan Varga

Továbbra is növekedési pályán a Waberer's csoport

Infostart / MTI
2024. augusztus 13. 19:22
Továbbra is növekedési pályán van a Waberer's csoport - hangsúlyozta Erdélyi Barna, a Waberer's International Nyrt. igazgatóságának tagja hétfőn, a társaság második negyedéves és féléves pénzügyi jelentésének közzétételét követő online sajtótájékoztatón.

Ismertette, hogy vállalatcsoport 192 millió eurós árbevétellel zárta a 2024-es második negyedévet, ami 9 százalékos emelkedés éves szinten. A vállalat konszolidált féléves árbevétele pedig 10,2 százalékkal 388,5 millió euróra emelkedett, ez a legjobb féléves eredmény a vállalat történetében.

A kamat és adófizetés előtti jövedelem (EBIT) a várakozásoknak megfelelően alakult, a második negyedévben 10,7 millió eurót, míg féléves szinten 19,2 millió eurót tett ki.

Erdélyi Barna kitért arra, hogy a féléves EBIT 6,2 millió euróval elmarad az egy évvel korábbitól, a csökkenést elsősorban a bázisidőszakot érintő egyszeri kedvező hatások magyarázzák.

A stabil féléves eredmény után a Waberer's további növekedéssel számol a kedvező kilátások alapján - emelte ki, és tarthatónak nevezte az idei évre tervezett 40 millió euró feletti EBIT teljesítményt.

Erdélyi Barna elmondta, stratégiai céljuk a regionális logisztikai piacvezető szerep elérése, a nemzetközi fuvarozásban a multimodalitás erősítése, valamint a biztosítási piacon meghatározó tényezővé válni.

Tóth Szabolcs, a Waberer's International Nyrt. igazgatóságának tagja, gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettes ismertetése szerint az árbevétel növekedésében a magasabb eredménytermelő képességű üzletágak játszották a főszerepet.

Részletezte, hogy a szerződéses logisztikai szegmens (RCL) féléves szinten a valaha volt legjobb eredményét érte el, 9,8 millió euró EBIT-et. A szegmens árbevétele 18 százalékkal 120,4 millió euróra emelkedett.

A nemzetközi fuvarozási és szállítmányozási üzletág (ITS) a második negyedévben már ismét EBIT szinten nyereségesen működött, negyedéves EBIT-je 2,3 millió eurót tett ki, míg féléves szinten 0,3 millió euró EBIT-et ért el. A következő időszakra nézve szintén kedvező a sikeres tavaszi tender eredmények nyomán átalakuló ügyfélportfólió, emellett a fuvarozói piacon a kereslet és a kínálat kiegyensúlyozódni látszik - jelezte a vezérigazgató-helyettes.

A biztosítási üzletág féléves árbevétele mintegy 16 százalékkal, 45,8 millió euróra nőtt, míg a féléves EBIT-je 9,2 millió euró volt.

A vezérigazgató-helyettes felidézte, hogy az idei első fél évet követően írták alá a Magyar Posta Biztosító és Magyar Posta Életbiztosító 66,9 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására szóló adásvételi szerződést. Az akvizíciónak köszönhetően a biztosítási üzletág tevékenysége diverzifikálódik, ezzel csökkenthetők a kockázatok a jövőben - tette hozzá.

Tóth Szabolcs tájékoztatása szerint a cégcsoport jelentős lépést tett az ingatlanfejlesztési piacon. Nemrégiben sikeresen befejezték az első zöldmezős raktárberuházásukat Ecseren, Debrecenben pedig telket vásároltak, amely egy nagyszabású raktárfejlesztés helyszíne lesz. Az ingatlanfejlesztési üzletág jövőbeni célja az infrastruktúra bővítése mellett a cégcsoporton kívüli, egyedi igényeknek megfelelő logisztikai központok fejlesztése, azok bérleti, vagy adásvételi konstrukcióban történő hasznosítása.

A Waberer's részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. A részvénnyel elmúlt egy évben 2300 és 4190 forint között kereskedtek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Barna Zsolt, a Waberer's vezérigazgatója az InfoRádióban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást