Nyitókép: Bernhard Lang/Getty Images

Nagyon betalált a minisztérium elektromos autós programja

Infostart / MTI
2024. július 31. 17:27
Eddig több mint 3400 cég igényelt forrást zöld járművek vásárlásához, a mostanáig beérkezett kérelmek együttesen a teljes, 30 milliárd forintos keretösszeg több mint felét, mintegy 16 milliárd forintot fedik le – jelentette be közösségi oldalán az Energiaügyi Minisztérium.

A legnagyobb arányban személyautókra kértek támogatást, ez a kategória teszi ki az igénylések háromnegyedét. Több mint 2500 pályázat esetében a támogatásról szóló döntések is megszülettek 11 milliárd forint értékben és folyamatosan zajlik a kifizetés.

A minisztérium emlékeztet: a vállalkozások február eleje óta igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez a REPowerEU-keretből. A 30 milliárd forintos program egy jármű megvásárlásának költségeiből az akkumulátor kapacitásának függvényében legfeljebb 4 millió forintot fedezhet.

A program hozzájárult ahhoz, hogy 2024 első félévében Európában a harmadik legnagyobb arányban bővült a hazai zöldflotta.

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) kimutatása szerint 2024 júniusában az egy évvel korábbihoz képest 123,8 százalékkal több környezetkímélő személyautót helyeztek forgalomba hazánkban. Ez a horvát 161,4 és a cseh 140,8 százalék után a harmadik legmagasabb érték, sokkal kedvezőbb az 1 százalékos csökkenést jelző uniós átlagnál.

Kiemelték: a Belügyminisztérium nyilvántartása alapján február óta minden hónapban több tiszta és csendes gépkocsi került forgalomba zöld rendszámmal Magyarországon, mint bármikor korábban.

Közleményében a minisztérium megismételte: a jövő a zöldenergiáé. Az egyik legnagyobb szennyező közúti közlekedés zöldítése nemcsak a klímavédelem, a települések tisztább levegője, élhetősége szempontjából fontos cél. A kapcsolódó iparfejlesztések segítik a gazdasági növekedés újraindítását és az európai versenyképesség megerősítését – fogalmazott az EM.