Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

A hőhullámban a csemegekukoricán még az öntözés sem segít

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. július 28. 15:42
Magyarországon 24-25 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát, az ültetvények 90 százalékát öntözik, az elmúlt napok kánikulai időjárása miatt azonban így is valamivel kevesebb teremhet, mint tavaly – mondta az InfoRádióban Pásztor Tamás őstermelő, a Tímári Csemege Szövetkezet igazgatósági tagja.

A legkorábbi vetések, amelyek általában még öntözés nélküliek, még átlag alattiak, de július elejétől október közepéig tartó főszezonban már javulnak a termésátlagok, mert ellenállóbb fajták kerülnek sorra, amelyeket már öntözött körülmények között termelnek – tájékoztatott Pásztor Tamás. "Abban bízunk, hogy legalább átlagos termés lesz, de az időjárás miatt a tavalyi rekord valószínűleg nem fog összejönni" – összegzett a Tímári Csemege Szövetkezet igazgatósági tagja.

Magyarországon 25-30 ezer hektáron foglalkoznak csemegekukorica termesztésével, a termőterület a tavalyihoz képest csökkent, és a szakember szerint most 24-25 ezer hektár között van. A területek 90 százaléka öntözött, ennek ellenére rosszabb a termés a tavalyinál, mert az öntözéssel sem lehet a kedvező időjárási körülményeket teljes mértékben szimulálni.

"Egy tartós 35-40 fok közötti hőhullám, mint az elmúlt héten volt, olyan szintű légköri aszályt okoz, hogy hiába öntözünk folyamatosan, ezt a nagy meleget, óriási UV-terhelést a növények sem tudják tolerálni. A hűvösebb időjárás, a rendszeresebb csapadék gyakorlatilag verhetetlen, ezt mesterségesen nem tudjuk teljes mértékben pótolni" – mondta az őstermelő.

Arról is beszélt, hogy egy hektáron átlagosan 17-18 tonna kukoricát tudnak betakarítani, így az átlagos 27 ezer hektáron akár 450 ezer tonna is megteremhet. Ennek a nagy részét, 90-95 százalékát az élelmiszeripar dolgozza fel, nem közvetlenül fogyasztják el, hanem fagyasztott formában vagy konzervként.

Pásztor Tamás azt is elmondta, hogy amikor a vásárlók Magyarországon csemegekukoricát vesznek, akár fagyasztva, akár konzervben, 99 százalékban magyar árut kapnak, de így is az itthon megtermelt csemegekukorica nagy része exportra megy.

"Európában vezető exportőrök vagyunk, de a világban is Magyarország a legjobb három-öt között szoktunk lenni. Ha a lakosságszámhoz viszonyítanánk a megtermelt és eladott csemegét, abban bizony valószínűleg az elsők vagyunk" – mondta a Tímári Csemege Szövetkezet igazgatósági tagja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A hőhullámban a csemegekukoricán még az öntözés sem segít
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást