Nyitókép: ljubaphoto/Getty Images

Az eddiginél is többet kell dolgozniuk a magyaroknak a jövőben – előrejelzés

Infostart
2024. július 25. 20:37
Az egész EU-ban nálunk nőtt leginkább a várhatóan munkával eltöltött évek száma.

Közel 36,9 évnyi munkára számíthatnak átlagosan életük során az Európai Unióban a 15 éves fiatalok – írta meg az Eurostat alapján a Portfolio.

Az unió statisztikai hivatala a 2023-as adatok alapján számolt. Kimutatásuk szerint a legtöbb munkával töltött év a holland fiatalokra vár (43,7), majd a svéd (43,1) és a dán (41,3) mutató következik a sorban. A legkevesebb munkával töltött időszakra pedig Romániában (32,2), Olaszországban (32,9) és Horvátországban (34,0) számíthatnak a fiatalok.

Magyarországon egy 15 éves magyar fiatal arra számíthat, hogy kerek 37 évet fog dolgozni élete során.

Ez lényegében megegyezik az uniós átlaggal. A gazdasági lap rámutat, hogy az EU-n belül nálunk nőtt a legnagyobb mértékben a munkával várhatóan eltöltött évek száma 2013 óta. Nálunk több mint hat évvel haladja meg a tavalyi szint a 2013-ast, míg az EU-ban átlagosan csak több mint 2 évvel.

A mutató az adott ország munkaerő-piaci részvételi adatai, valamint a várható élettartamra vonatkozó statisztikák alapján számítja ki, hogy várhatóan átlagosan hány évet lehet majd jelen a munkaerőpiacon. A foglalkoztatotti évek mellett a munkanélküliként eltöltött éveket is figyelembe veszik, a mutatót így jelentősen befolyásolja, hogy egy adott országban hányan nincsenek jelen a munkaerőpiacon.