Nyitókép: Kovács Tamás

13,5 százalékkal nőtt egy év alatt a fizikai és betanított munkások bére

Infostart / MTI
2024. július 22. 08:48
A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest - közölte a Trenkwalder és a Moore Hungary hétfőn.

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder csaknem 7 ezer munkavállaló béradatait dolgozta fel az elemzésében.

A földrajzi bontás alapján megállapították, hogy míg Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön, illetve a Dél-Dunántúlon 1750-1900 forint között mozog az átlagórabér, addig a többi régióban már 2000 forint felett alakul ez a mutató. A Közép-Dunántúl, illetve a fővárost is magában foglaló Közép-Magyarország pedig felfelé ugrik ki ebből a mezőnyből: az előbbi régióban 2300 forint már az órabérek átlagos nagysága, az utóbbi területeken pedig ez az érték már elérte a 2750 forintos szintet is.

A közleményben idézték Hamrák Viktort, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatóját, aki elmondta, hogy ez már a harmadik olyan negyedév volt, amikor a visszaeső infláció hatására újból erőteljes reálbér-növekedést tapasztalhattak a munkavállalók, ami már kompenzálhatja az elmúlt évek jelentős áremelkedési hullámainak negatív hatásait.

A Moore Hungary tanácsadó- és könyvvizsgáló cég ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó, csaknem 500 középvezető béradatait vizsgálta meg. A 800 ezer és 1,2 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál a béremelkedés mértéke idén a második negyedévében átlagosan 10,7 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere a közleményben a szellemi középvezetők körében tapasztalható 10 százalék feletti bérnövekedésről megjegyezte, hogy mindez ebben a munkavállalói körben masszív, 7 százalékos reálbérnövekedést jelent.