Nyitókép: Pixabay.com

Dupla áramszámla fenyegeti a mikrovállalkozások egy részét

Infostart
2024. július 10. 11:32
Számos hazai vállalkozó csak most, az E.ON-tól kapott friss számlákból szerzett tudomást arról, hogy két éve kitették őket az egyetemes szolgáltatásból. A helyzetet bonyolítja, hogy kéthetes leállás van az MVM ügyfélszolgálatánál az E.ON ügyfelek átvétele miatt.

A 24.hu foglalkozik azoknak a mikrovállalkozásoknak az ügyével, akik két éve kikerültek az egyetemes szolgátatásból, de csak most küldtek nekik olyan számlákat amely alapján dupla pénzt kellene befizessenek.

A lap azt írja, hogy július 3-án a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) volt megbeszélése az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnökének, Németh Lászlónak, ahol említést tett arról is, milyen nehéz helyzetbe került így – tudomása szerint – több ezer mikrovállalkozó.

Mint kiderült, a tárca vizsgálja az ügyet, hiszen ez a számlázási gyakorlat nem egyezik a kormány szándékával sem. A kabinet célja ugyanis az volt, hogy a mikrovállalkozások maradhassanak a legalacsonyabb díjú egyetemes szolgáltatásban.

2022-ben kellett volna átjelentkezni, de olyan bonyolult adminisztrációval járt, hogy sokan ennek nem tettek eleget, miközben fizették a megszokott számláikat.

Mindenesetre Németh László, az IPOSZ elnöke azt is jelezte a minisztériumban, hogy problémás a reklamáció, mert éppen az E-ON MVM-be olvasztása miatti kéthetes leállás kezdete körül küldték ki a számlákat, és a fizetési határidő lejár, mire az MVM át tudja venni az ügyeket.

Azt állami cég most azt javasolja, hogy azok a mikrovállalkozások, amelyek a megküldött áramszámlák kapcsán szeretnének kifogással élni, az MVM ügyfélszolgálatát keressék, de majd csak az informatikai átállás után. A megkeresésüket akkor vizsgálják ki.

A 24.hu-nak küldött válaszukban ígéretet tettek rá, hogy a fizetési határidőnél tekintettel lesznek arra, hogy leállás volt rendszereikben, így szükség szerint részletfizetést biztosítanak és kamatot – az esetleges késedelmes fizetés miatt – nem számolnak fel. A lap leír egy jellemző összeget is, a már befizett másfél millió forint helyett, miután azokat a számlákat sztornózták, most 3 millió forintot várnának el az adott vállalkozástól.

Jó hír még az is, hogy az MVM azt közölte, van mód korrekcióra: ha a mikrovállalkozások elmulasztották 2022-ben megtenni a nyilatkozatukat, de utóbb igazolni tudják egyetemes szolgáltatásra való jogosultságukat, továbbá az esetleges kereskedelmi szerződésük azt lehetővé teszi, az egyetemes szolgáltató előremutató dátummal ismételten szerződést tud kötni velük.