Nyitókép: Pixabay.com

Ezért téves állítás, hogy Magyarország az Európai Unió legszegényebb tagállama

Infostart / InfoRádió - Zsámboki Zsolt
2024. június 26. 18:39
A magyar sajtóban megjelent, hogy egyes statisztikák alapján Magyarország az Európai Unió legszegényebb tagállama. A vg.hu cikke szerint bár a leggyakrabban hivatkozott mutatóban kétségtelenül a sor végén szerepelünk, minden más adat viszont ennek az ellenkezőjét támasztja alá.

Nem állja meg a helyét az az állítás, hogy Magyarország az EU legszegényebb országa, hisz a sajtóban megjelent fogyasztásösszesítés nem veszi figyelembe az ország GDP-adatait, de a foglalkoztatottságot és a szegénységi adatokat sem – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Járdi Roland, a vg.hu munkatársa.

"A félreértés abból adódik, hogy az Eurostat nemrégiben közölte a háztartások fogyasztási szokásaira vonatkozó adatsorát, amely megállapította, hogy Magyarországon a rendelkezésre álló jövedelmek alapján a legalacsonyabbak a fogyasztási kiadások, Bulgária is elénk került. Az igazság az, hogy a magyar gazdaság beruházás-export vezérelt, ennek van egy ára, hogy a fogyasztásunk alacsonyabb, mint néhány más régiós országé, Romániáé vagy Lengyelországé, amelyek sokkal népesebbek Magyarországnál, tehát jobban tud a belső fogyasztásra építeni" – magyarázta.

A másik fontos támpont szerinte, hogy a magyar beruházási ráta évek óta az egyik legmagasabb az EU-ban, itt is visszaköszön az alacsony fogyasztás.

Járdi Roland arra is felhívta a figyelmet, hogy van az Eurostatnak szegénységre vonatkozó adatsora is, amely azt állapította meg legutóbb, hogy Magyarország az EU középmezőnyében helyezkedik el, hiba tehát a fogyasztási Eurostat-adatok puszta vizsgálatából a szegénységre következtetni.

A GDP tekintetében Magyarország a 22. a rangsorban, ebben nem igazán van változás, igaz, Románia valóban elénk került.

"Azt azonban fontos itt is látni, hogy Románia jelentős eladósodáson ment keresztül. Nem sok szó esik arról a magyar sajtóban, hogy Románia államadóssága 2008 és 2022 között nominálisan megtízszereződött, ez a szorzó Magyarországon csak két és félszeres."

Felhívta továbbá a figyelmet arra is, hogy a magyar gazdaság termelékenysége nem tudott olyan mértékben növekedni, mint a román, ez abból fakadt, hogy Magyarország jelentősebb képzetlen réteget vont be a munkaerőpiacra, ők a kereseti statisztikát is lejjebb húzzák; ugyanakkor Görögország és Szlovákia is mögénk került a GDP-rangsorban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Járdi Roland - nem vagyunk annyira szegények
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást