Nyitókép: Adam Gault/Getty Images

Bankkártya-tulajdonosokat érintő súlyos bejelentés érkezett

Infostart
2024. június 4. 04:48
A Mastercard jelezte, hogy generatív mesterséges intelligencia segítségével duplázza meg a potenciálisan veszélyeztetett kártyák felderítésének sebességét, tovább védve ezzel a kártyabirtokosokat és biztosítva az ökoszisztémát.

A csalók több millió bankkártyaszámot lopnak el kémprogramok, rosszindulatú szoftverek és más módszerek használatával, ezek az adatok pedig idővel a dark weben végzik, ahol további visszaélésekhez használhatják fel őket. A Mastercard – a világ egyik vezető kiberbiztonsági vállalataként – mostantól hatékonyabban tudja megjósolni a hálózatán lévő kompromittált kártyák részletes adatait, így a bankok a korábbinál sokkal gyorsabban tudják letiltani azokat – olvasható a társaság közleményében.

Mint írják, az új technológia minden korábban elképzelhető sebességnél gyorsabban dolgozza fel a tranzakciós adatokat több millió kereskedőnél és ennek során új, összetett csalási mintákra figyelmeztet. Ez a Mastercard által kifejlesztett prediktív technológia képes megvédeni a jövőbeni tranzakciókat az újonnan megjelenő fenyegetésekkel szemben, az alábbiak révén:

  • a kompromittált kártyák felderítési arányának megduplázása,
  • a hamis pozitív eredmények akár 200 százalékkal történő csökkentése a potenciálisan kompromittált kártyák elleni visszaélések észlelése során,
  • a csalók által veszélyeztetett vagy kompromittált kereskedők azonosításának 300 százalékos gyorsulása.

A fejlesztések eredményeként a Mastercard gyorsabban és pontosabban figyelmezteti a bankokat, ha egy kártya veszélyeztetté válik, amit ezután letilthatnak és újat bocsáthatnak ki a pótlására. A kompromittált kártyával megkísérelt tranzakciókat folyamatosan nyomon lehet követni a csalások mérséklése és a kiberbiztonság növelése érdekében, ami tovább erősíti a bizalmat – teszik hozzá.