Nyitókép: Forrás: Getty Images/Steve Satushek

Az ukrán búzáról döntött az Európai Parlament

Infostart
2024. március 20. 17:28
Újabb egy évvel meghosszabbítják az ukrán import vámmentességét, de egyes termékekre mennyiségi korlátozást vezetnek be.

Megállapodott az uniós tagállamokat soros elnökként képviselő Belgium, az Európai Parlament jelentéstevője, a lett Sandra Kalniete és az Európai Bizottság az Ukrajnának nyújtott kereskedelmi könnyebbségek újabb egy évvel való meghosszabbításáról, azonban több ponton szigorították az importszabályokat − írja a Magyar Nemzet.

Az EU a 2022-es orosz invázió után adott vámmentességet a 2014-es EU–Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásban nem érintett termékekre, hogy ezzel segítsék a háborúban álló ország gazdaságát. Az intézkedés hatályát tavaly 2024 júniusáig meghosszabbították.

Az Európa-szerte kibontakozó gazdatüntetések hatására a bizottság egyfajta kompromisszumos javaslattal állt elő az intézkedés meghosszabbítására, amely szerint a cukor, a baromfi és a tojás importjára mennyiségi korlátozást vezetnének be. Az Európai Parlament további korlátozásokat kért, ami miatt újabb egyeztetési körre volt szükség – számol be róla a Politico brüsszeli hírportál.

Szerda hajnalra megszületett az egyezség: a méz, a kukorica, a zab és a dara is bekerült a mennyiségi korlátozás alá eső termékek közé. A búza azonban továbbra is kimaradt, annak ellenére, hogy többek között Lengyelország épp ezzel kapcsolatban szeretett volna előrelépést elérni.

Annyi azonban legalább szerepel a megállapodásban, hogy amennyiben az ukrán búza importja piaci zavarokat okoz az EU-ban, a bizottságnak lépnie kell. Ami a mennyiségi korlátok megállapítását illeti az érintett árucikkek esetében, ezzel kapcsolatban Ukrajnának kedvező döntés született, hiszen 2022 és 2023 számait használják referenciaértékként, a 2021-es (jóval alacsonyabb) értékeket nem veszik figyelembe. Ez akár 1,2 milliárd eurós többletet is jelenthet a kelet-európai ország számára.

A megállapodás jelenlegi formáját még jóvá kell hagynia az uniós tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is, utóbbi várhatóan az áprilisi plenáris ülésen szavazhat róla.