Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Elárulta az MVM vezérigazgatója, hogy mire költik a kötvényekért kapott 750 millió dollárt

Infostart / InfoRádió - Király István Dániel
2024. március 12. 11:25
750 millió dollár értékben bocsátott ki nemzetközi devizakötvény a hónap elején az MVM Zrt. A bevont forrást általános vállalatfinanszírozási célokra fordítják – mondta el az InfoRádió EnergiaVilág című műsorában Mátrai Károly vezérigazgató, hozzátéve, egyebek közt zöld átállást támogató beruházásokon, a hálózat átviteli kapacitásának bővítésén és új gázüzemű erőművi blokkok létesítésén dolgoznak jelenleg.

Ismét devizakötvényt bocsátott ki az MVM Zrt., a 750 millió dollárnyi, 7 év futamidejű forrást általános vállalatfinanszírozási célokra fordítja a társaság. Az MVM március 5-i kötvénykibocsátását kiemelt befektetői érdeklődés kísérte a nemzetközi tőkepiacon, ennek köszönhetően a kamat az előzetes várakozásokhoz képest kedvezőbb, 6,5 százalék lett, az euróban kifejezett kamat 4,856 százalék.

Az MVM először és a közvállalatok közül elsőként 2021 szeptemberében számolt be kötvénykibocsátásról. Az 55 milliárd forint névértékű aukciót a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési kötvényprogram (NKP) keretében hirdették meg, az ajánlatok összértéke meghaladta a 67 milliárd forintot. 2021 novemberében bejelentették az első nemzetközi kötvénykibocsátásukat 500 millió euró értékben, több mint 2,6-szoros túljegyzés mellett. Történetük első zöld nemzetközi kötvénykibocsátásáról 2023 júniusában adtak hírt, a vállalat akkor 750 millió dollár forráshoz jutott.

"Figyelembe véve a piaci folyamatokat, ez egy nagy siker, és ami nagyon érdekes, hogy most már másodszorra dollárkötvénnyel jöttünk ki a piacra" – mondta az InfoRádióban Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója, és arról is beszélt, hogy a korábbi eurókötvények után azért váltottak dollárra, mert úgy vélik, hogy a dollárbefektetői kör jóval szélesebb, ezért jóval kedvezőbb feltételekkel lehet kibocsátani dollárkötvényt, mint eurót, de mint hozzátette, ez időről időre változik.

A vezérigazgató elmondta, hogy a befektetők között voltak hazaiak és külföldiek is, megjelentek a legnagyobb alapok, befektetési alapkezelők, vagyonkezelők, bankok, nyugdíjalapok.

Tulajdonosi garancia nélküli volt ez a mostani kibocsátás, mert mint Mátrai Károly fogalmazott, meg akarták mérni az MVM tőkepiaci érettségét, hogy a nagyvállalat a tulajdonostól függetlenül, a saját mérlegére, eszközrendszerére támaszkodva hogy boldogul a kötvénypiacon. Az eredményről pedig így vélekedett: "Már harmadik alkalommal került sor kötvénykibocsátásra, a piac visszaigazolta, hogy az MVM önmagában alkalmas arra, hogy kötvénnyel jelenjen meg a piacon, és a túljegyzés is azt mutatta – a 3,3-szeres túljegyzéssel mentek el a kötvényeink –, hogy van kereslet a tulajdonosi garancia nélküli kibocsátott kötvények iránt is."

A befolyó 750 millió dollárból a tervek szerint folytatják a hálózati beruházásokat, mert a megújuló energiaforrások miatt jelentősen bővítik a hálózatátviteli kapacitásaikat. "Általános vállalati finanszírozási célra vettük igénybe ezt a 750 millió kötvényt, viszont alapvetően zöld átállást támogató beruházásokat fogunk végrehajtani belőle" – mondta a vezérigazgató, és jelezte, a magújuló portfólió bővítése mellett

három új CCGT gázerőművet terveznek építeni.

Ez három, rugalmasan szabályozható nagy gázerőművet jelent, amely segítik a naperőművek, szélerőművek csatlakozását a magyar hálózatra. Azt is elárulta, hogy a tervezett erőművekből egy az MVM mátrai, kettő pedig a tiszaújvárosi telephelyén épülhet fel.

Mátrai Károly azt is kifejtette, hogy az MVM hosszú távú terveiben további kötvénykibocsátások is szerepelnek, rövidebb távon a magyar tőkepiacon szeretnének újra megjelenni, de a következő években újra kimehetnek a nemzetközi piacra is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
MVM-dollárkötvény – Mátrai Károly
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást