Nyitókép: anyaberkut/Getty Images

Az őszi drágulás után ismét áremelkedés jöhet a szálláshelyeken - itt vannak a tervek

Infostart
2024. január 4. 06:26
Pörgött a turizmus az év végén, az érintett cégek többsége már emelt árakkal várta az utolsó negyedévet, és várhatóan 2024 első hónapjaiban is drágulnak a szolgáltatások.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint 2023 októberében a turisztikai szálláshelyeken 1,3 millió vendég 3,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 6,9, a vendégéjszakáké 5,1 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál - írja a hellovidek.hu.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 52 milliárd forint volt, ez folyó áron 18 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával 7,4 százalékkal többet, közel 2,3 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához képest.

2023. novemberben a turisztikai cégek fele szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan (az előző év azonos időszakához mérten), 46 százalékuk nem változtatott az árakon, míg csökkenést 4 százalék jelzett.

Novemberben a turisztikai cégek 33 százaléka jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát, 64 százalékuk nem változtat az árakon, míg csökkentést 3 százalék jelzett.

Decemberben az összesített előfoglalások alapján az egy főre eső éjszakánkénti átlagár 16 ezer forint volt, ami 17 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A hotelek esetén ez 24 800, az apartmanoknál 9300, a vendégházaknál 9900, a panzióknál pedig 12 300 forint.

A főváros, Eger, Szeged, Pécs és Hévíz után Gyula, Debrecen, Hajdúszoboszló, Zalakaros és Sopron vezeti a legkedveltebb úti célok listáját a decemberben utazók körében.