Nyitókép: johan10/Getty Images

Hat százalék felett lehet a hiány 2023-ban

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. január 3. 16:35
Októberben emelte meg a kormány 5,2 százalékra az egész éves hiánycélt, a Központi Statisztikai Hivatal most közzétett adatai szerint azonban az összesített deficit a harmadik negyedév végére magasabb lett ennél.

"Az elsődleges és legfontosabb mutató az, hogy az első háromnegyed év összesített hiánya 5,4 százalék volt, ami 1363 milliárd forinttal magasabb a tervezettnél, és ez egyébként elég rossz előjel azt tekintve, hogy pont abban a hónapban zárult a harmadik negyedév, amikor a kormány megemelte már a hiánycélját 5,2 százalékra, tehát az az éves hiánycélnál 0,2 százalékponttal magasabb volt a harmadik negyedéves kumulált hiányunk, mint amennyivel a kormány számolt - mondta az InfoRádióban Szabó Dániel.

A Portfolio elemzője kiemelte, a friss adatot ismerve

kérdéses, hogy a kormány 2023 egészére közölt 5,9 százalékos hiány becslése tartható-e, és nem emelkedik 6 százalék fölé a GDP arányos deficit.

A szakértő szerint csak a decemberi bevételek tudják mérsékelni a magas hiányt, de novemberben is úgy emelkedett 586,7 milliárd forinttal a mérleg, hogy közben az MVM 309 milliárd forintos extra befizetése is megérkezett a büdzsébe.

23 ezer milliárd eurós bevétel mellett 26 milliárdos az államháztartás kiadása. A különbözet okát Szabó Dániel elsősorban az elmaradó áfabevételekben látja, a magas magas infláció miatt a háztartások fogyasztása jelentősen visszaesett, azt pedig nem tudták kompenzálni a különadók. Az elemző kiemelte, hogy

a deficitcélt nem fogja javítani, hogy 2023 végén uniós utalás jött,

mert ez a tétel a pénzforgalmi szemléletű hiányt nem befolyásolja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hat százalék felett lehet a hiány 2023-ban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást