Stabil itthon a szaloncukorpiac, évente 3500 tonna kerül a boltokba.
„A kínálaton belül rengeteg a kísérletezés, van, ami jön, van, ami megy, attól függetlenül, hogy a prímet még mindig a zselés szaloncukor viszi, de nagyon kedvelt a marcipános, a kókuszos és a mogyorókrémes is; sorra jelennek meg az új ízek, és a különböző táplálkozási szokásoknak megfelelően megjelent például a vegán szaloncukor is” – mondta az InfoRádióban Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára.
A kézműves gyártóknál kezdenek előretörni egyébként a gyümölccsel, dióval, kesudióval, fügével töltött szaloncukrok is, de van már például birsalmás is, illetve ezek különböző variációi.
Meg is esszük a magunkét: családonként-háztartásonként egy kiló szaloncukrot haza is visznek az emberek, ez a szám is „viszonylag stabil” Intődy Gábor szerint, így mintegy 7,5 milliárdos piacot jelent a szaloncukor Magyarországon.
Az árakról
„Van egy KSH-adatunk, ami októberi és egyéves intervallumra szól: a termékkategória egy év alatt 24 százalékot drágult. Az édességeknél ezt nem csak az infláció húzza magával, hanem a kakaó és a cukor másfélszeres drágulása, ami mindenképp beépül a termékárba. A vásárlók a karácsonyi édességet viszont megvásárolják akkor is, ha drágább, legfeljebb kicsit kevesebbet, illetve kipróbálnak más márkákat is, a minőségre azért figyelve” – ecsetelte.
Még azt is elmondta, hogy silány szaloncukor ma már nem nagyon van, a bevonómasszás termékek szinte eltűntek, de a vásárlók is inkább keresik az olcsóbb, de minőségi terméket keresni.
A kilóár átlagosan 7 ezer forint, a kézműves szaloncukrok viszont 12-15 ezer forintba is „belemennek”, valószínűleg egy mangós-diós szaloncukor még a 15 ezer forintot is meghaladja kilónként.
„A jó hír viszont az, hogy a nagyon különleges termékeket akár darabonként is meg lehet vásárolni.”
A főtitkár szólt még arról is, hogy ajándékként az édesség egyre gyakoribb.