Nyitókép: Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images

Elképesztő gazdasági károkkal járó veszélyre figyelmeztet az IMF

Infostart
2023. december 12. 08:46
A világgazdaság egy második hidegháború küszöbén áll, ami ezermilliárdos dolláros nagyságrendű veszteséget hozhat az emberiség számára – figyelmeztetett Gita Gopinath, az IMF vezérigazgatóhelyettese egy Kolumbiában tartott beszédében.

Gita Gopinath szerint a világgazdaság hatalmi tömbökre való széttöredezése óriási gazdasági károkkal járna, „megsemmisítheti” a Szovjetunió összeomlása óta elért eredményeket – idézi a The Guardian beszámolóját a Portfolio. Az IMF tisztviselője úgy látja, hogy amennyiben Kína és az Egyesült Államok vezetésével kettészakad a világ, az elmúlt évtizedek világkereskedelmi bővülése révén elért jólétnövekedést elveszítjük.

„A második hidegháború nem feltétlenül jelenti a rivális felek gazdasági pusztulását, de a nyílt kereskedelemből származó előnyök megsemmisülnek” – emelte ki, és arra figyelmeztetett, hogy a világ „fordulóponthoz érkezett”, mivel a bolygó legerősebb nemzetei között egyre nő a feszültség. Sürgette a kormányokat, hogy dolgozzanak együtt a közös gazdasági prioritásokon.

Az IMF számításai szerint a világgazdaságot a bruttó hazai termék 2,5 százalékának megfelelő veszteség éri, amennyiben a két blokk közötti kereskedelem teljesen megszűnik. (A két blokkot a Nemzetközi Valutaalap az ENSZ 2022-es ukrajnai határozatról szóló szavazási eredménye alapján határozta meg.) Ám ha a gazdaságok nem képesek alkalmazkodni a világkereskedelem új megosztottságához,

a veszteségek elérhetik a világ GDP-jének 7 százalékát is.

Mint olvasható, a nemzetközi kereskedelmi és tőkebefektetési folyamatok fejlődése már a 2008-as pénzügyi válság által okozott protekcionista fordulat idején megtorpant (…), a Covid-járvány pedig csak felgyorsította ezt a folyamatot.

A kormányok dollármilliárdokkal támogatják a folyamatot, hogy a hazai gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést beindítsák. Gopinath elismerte, hogy az országok számára előnyökkel jár ez a stratégia, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a folyamat irányításának elmulasztása „könnyen felülírhatja ezeket az előnyöket, és potenciálisan visszafordíthatja a béke, az integráció és a növekedés közel három évtizedes folyamatát, amely milliárdokat segített kiemelni a szegénységből”.

Gopinath a kolumbiai beszédében úgy fogalmazott, hogy a politikailag el nem kötelezett országok számára előnyös lehet, ha „összekötőként” működnek a legnagyobb rivális gazdasági hatalmak között.