Nyitókép: Gabor Meszesan/Getty Images

GKI: az üzleti világ már optimistábban tekint a közeljövőre

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2023. november 29. 06:52
Novemberben a fogyasztók kissé borúlátóbban, az üzleti világ viszont valamelyest optimistábban tekint a közeljövőre, mint az előző hónapban, vagyis októberben - ez derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérésből.

Az idei esztendőben a fogyasztói bizalmi index egyértelműen egy javuló trendet mutatott, a novemberi romlás nem több, mint egy kis korrekció - mondta el Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese az InfoRádiónak. A gazdasági szakember szerint a visszaesés nem változtat a javuló trenden, bár hozzátette, a konjunktúraindex még mindig nagyon alacsony. Magyarázata szerint a fogyasztók, bár egyre kevésbé, de azért elég pesszimisták. A szakértőt a jelenlegi időszak a Covid-járvány mélypontja utáni időszakra emlékezteti, mikor az emberek úgy gondolták, valamelyest emelkedett a munkanélküliség veszélye.

Hangsúlyozta viszont, hogy mindenképpen pozitív hír az inflációs várakozások csökkenése. Úgy véli, ez a hétköznapi tapasztalatok alapján érthető, hiszen az infláció az utolsó hónapokban valóban jelentősen csökkent. Hozzátette, a gazdasági bizalom romlásának egyik fontos oka volt, hogy a fogyasztók úgy érezték, a pénzügyi helyzetük rosszabb, mint októberben volt. A nagy értékű fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségeit viszont ugyanolyannak gondolták - mondta Karsai Gábor, aki a friss adatokat úgy összegezte,

mindez arra utal, hogy nagyon nagy karácsonyi vásárlásra már nem lehet számítani.

A vezérigazgató-helyettes szerint erre senki sem számított, de kétségtelen, hogy most már volt egy olyan hónap, amikor a havi reálkeresetek alakulása pozitív tartományba került. Hozzáfűzte, természetesen az emberek nem egy-egy hónap reálkeresetében gondolkodnak, de az idei karácsony valószínűleg már nem lesz érdemben rosszabb, mint tavaly. Sőt, szerinte bizonyos termékek esetén akár még bővülhet is a kereskedelmi forgalom.

A kérdésre, hogy az üzleti világ miért lett optimistább, azt felelte, az ipari és a szolgáltatói várakozások javultak valamelyest, a kereskedelemé és az építőiparé viszont némileg romlottak. Mint mondta, az ágazatok rangsorára is ez a jellemző. Az építőipar pesszimizmusát a beruházások, így az állami projektek visszafogásával magyarázta, míg a kereskedelem borúlátásáért a fogyasztói kereslet csökkenését nevezte meg felelősnek. Azt is megjegyezte, hogy a kereskedelmi bizalmi index némi romlása több hónapos javulás után következett, erre gondolt, mint korrekcióra. De hozzátette, a következő hónapokban valószínűleg e tekintetben is javulás lesz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A GKI szakértője: nagy karácsonyi költekezésre már nem érdemes számítani - Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást