Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

A magyar állam részvényt ad el

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2023. november 21. 16:07
A magyar állam 10 százalékra csökkenti tulajdonrészét a Vienna Insurance Group (VIG) biztosítócsoport magyarországi üzletágában – a hírről a Gazdaságfejlesztési Minisztérium számolt be közleményében.

Szerződést írt alá a magyar állam 100 százalékos tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., valamint a Vienna Insurance Group biztosítócsoport a magyar társaságokban eddigiekben meglévő kisebbségi állami, 45 százalékos tulajdonrészének 10 százalékosra csökkentéséről.

A magyar állam tulajdonosként továbbra is támogatja kisebbségi tulajdonosként az Alfa Biztosítót és az Union Biztosítót is magába foglaló piacvezető magyar holdingot, és fontosnak tartja a stratégiai fontosságú ágazat fejlesztését, versenyképességének és teljesítményének további növelését – írja közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Emlékeztetnek, hogy a Corvinus Zrt. 2022. március 25-én szerzett 45 százalékos kisebbségi részesedést a VIG magyarországi üzletágában. Az ekkor megkötött együttműködési megállapodás értelmében az ellenőrző és az operatív irányítási jogok a bécsi és részben a budapesti tőzsdén is jegyzett Vienna Insurance Group csoportnál maradtak.

A most bejelentett ügylettel 35 százalékos tulajdonrészt megtestesítő részvénycsomagot vásárol vissza a magyar államtól az osztrák nagytulajdonos.

A tranzakció zárásához ugyanakkor még szükség van a Magyar Nemzeti Bank engedélyére is.

A gazdaságfejlesztési tárca közleménye kiemeli, hogy az elmúlt több mint másfél évben harmonikus, eredményes és jövőbe mutató, stratégiai alapokon álló munkakapcsolat volt a magyar állam és a Vienna Insurance Group között. A csoport magyarországi érdekeltségei pedig kiemelkedő pénzügyi eredményt értek el 2022-ben és 2023 első félévében is.

A 10 százalékos kisebbségi tulajdonrész megtartásával az eddigiekben közösen kialakított tulajdonosi célok mentén még hatékonyabb keretek között folytatódhat az együttműködés, miközben a magyar állam finanszírozási forrásokat tud előteremteni egyéb stratégiai fontosságú eszközök megszerzéséhez – összegzi a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az állam eladja 35 százalékos részesedését a VIG-ből
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást