Nyitókép: Infostart

A várható árakról nyilatkoztak a boltok a túró rudi áfacsökkentése előtt

Infostart
2023. november 15. 04:00
Csökkentik a túró rudi áfáját. A kérdés az, hogy a boltokban lesz-e árcsökkennés.

A Portfolio megkérdezte a két legnagyobb gyártót, a Pöttyöst gyártó FrieslandCampina Hungária Zrt.-t és a Bonafarm Csoporthoz tartozó Sole-Mizo Zrt.-t, hogy lesz-e tényleges árcsökkenés a boltokban.

Előbbi azt közölte, hogy üdvözli a kormány áfacsökkentési javaslatát, amely nagy segítség lesz a magyar háztartások 70 százalékának. Az árra vonatkozó válaszuk: a termelési költség változásairól és az átadási árainkat befolyásoló hatásairól jelen pillanatban nem tudunk előrejelzéseket adni.

A Sole-Mizo Zrt. ennél sokkal egyértelműbben fogalmazott és azt írta lapok kérdésére, hogy a várható túró rudi áfacsökkentéssel összefüggésben nem tervezi a nettó átadási árainak változtatását.

A Sole-Mizo hangsúlyozza ugyanakkor, hogy amennyiben a piaci folyamatok azt szükségessé teszik, 2024-ben sor kerülhet az átadási árak módosítására.

A kereskedelmi láncok közül csak néhány válaszolt.

  • Auchan: "ha a beszerzési árak lejjebb mennek, azonnal érvényesítik a fogyasztói árakban" és azt is írták, hogy "az áfacsökkentés mértékét biztosan követni fogjuk, így forgalomnövekedésre is számítunk"
  • Tesco: "természetesen továbbadják az áfacsökkentést".
  • Penny: "a saját márkás Sissy Rudi termékének áfatartalma már a túró rudira vonatkozó jogszabály megjelenése előtt is a 18 százalékos kategóriában volt, ahogyan néhány márkázott árucikket szintén az alacsonyabb forgalmiadó-kategóriában kínáltak.