Nyitókép: Unsplash

Szakértő: az egységesített extraprofitadó fájdalmas lesz a kis benzinkutaknak

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2023. november 7. 17:02
A korábbi hússzorosára nő a forgalmasabb kis benzinkutak extraadó-terhe, miután a kormány módosította az extraprofitadókról szóló rendeletét. A döntés értelmében 500 millió forint feletti adóalapnál egységesen három százalék lesz az üzemanyagok különadója. A 2000 hazai benzinkútból nagyjából 700 kis kút, a holtankoljak.hu ügyvezetője szerint a rendelet jelentős részüket érinti.

Váratlanul érte a módosítás a kis benzinkutakat, miszerint 500 millió forintnál nagyobb árbevétel esetén a korábbi 0,15 százalék helyett rájuk is 3 százalékos különadó vonatkozik, hasonlóan a nagy kutakhoz, amelyeknél ugyanakkor korábban 4,5 százalék volt az extraprofitadó, vagyis náluk másfél százalékkal csökkent az adóteher. Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője szerint az új rendelet egyértelműen hátrányos helyzetbe hozza a kis kutakat.

"Ezzel a változtatással sajnos pont azoknak a kisebb benzinkutaknak lesz nagyon magas az adófizetési kötelezettsége, akik számszakilag egy elég meghatározó részét képezik a magyarországi üzemanyag-hálózatnak, főleg vidéken és a kisebb településeken" – mondta a változás kapcsán a portál ügyvezetője.

Véleménye szerint ez januártól akár 20 forintos költségemelkedést is jelenthet a kutaknak literenként.

Bujdos Eszter szerint a piac határozza majd meg, hogy a nagy hálózatokat érintő kedvező lépés, a harmadával csökkentett adó milyen kiskereskedelmi árakat hoz. Kifejtette: esetükben

ez akár 10 forintos literenkénti költségcsökkentést is jelenthet,

ez alapján fogják majd a kis benzinkutak is pozicionálni az eladási áraikat. Mint rávilágított, ez utóbbiak előnye abban rejlett, hogy néhány forinttal olcsóbbak voltak, mint a nagy benzinkutak. Szerinte viszont elképzelhető, hogy ez a hátrányosabb versenyhelyzet miatt most megszűnik.

A holtankoljak.hu ügyvezetője hangsúlyozta, az üzemanyag-ársapka egyébként is alaposan átrendezte a piacot, nagyon sokan átszoktak a nagyobb hálózatokhoz. A kis kutak 25-30 százalékos forgalomcsökkenést is elszenvedtek. Hozzáfűzte, még a jövő zenéje, hogy a mostani adómódosítás hogyan hat majd a piacra, tapasztalhatók lesznek-e majd kútbezárások. Az extraprofitadókról szóló rendelet szerint egyébként továbbra sem kell külön adót fizetnie annak a kis kútnak, amelyik árbevétele nem éri el az évi 500 millió forintot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az adóemelés hatása a kis benzinkutakra - Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást