Nyitókép: kasto80/Getty Images

Új javaslatok magyar nyugdíjügyben

Infostart
2023. október 25. 04:30
Már a szaktárca asztalán vannak az öngondoskodási piac szereplőinek javaslatai.

A magyar sajátosságokra építő lengyel modell, az állami támogatások valorizációja, az szja-visszatérítés sávossá alakítása, felturbózott nyugdíjkötvény és lakossági állampapírok, az értékesítési csatornák szélesítése és életjáradék-szerű kifizetés – többek között ezeket a javaslatokat tartalmazza az a nyugdíjreform-csomag, amelyet a Pénztárszövetség és a Mabisz tett le a kormány asztalára. Az egyeztetések folyamatosan zajlanak az iparági szereplők és a GFM között, ha sikerül jó megoldást találni, elkerülhető lehet a magyar nyugdíjkatasztrófa – írja a Portfolio.

Folyamatosak az egyeztetések a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az öngondoskodási piac képviselői között, a cél, hogy kidolgozzanak egy olyan megoldást, amely érdemben növelni tudja a nyugdíjcélú öngondoskodási termékek népszerűségét és az azokat igénybe vevők számát Magyarországon. Az iparági szereplők közül a Pénztárszövetség mellett a biztosítókat tömörítő Mabisz is leadta saját elképzeléseit és javaslatait a nyugdíjpiac felrázására,.

A Pénztárszövetség szerint Magyarországon a lengyel modell lehetne alkalmazni, de a magyar sajátosságokat figyelembe véve. A lengyelek „hibáin” okulva a Pénztárszövetség úgy véli, hogy egy olyan lengyel modell bevezetése hozná a legjobb megoldást a magyar nyugdíj-megtakarítási piacon, ahol szintén gördülő rendszerben valósulna meg a kötelező beléptetés. A munkáltató a bér 1,5, a munkavállaló a bér 2,0 százalékát fizetné be kötelezően, önkéntes hozzájárulás további 2,5 és 2,0 százalék lehet. A munkáltatók a fenti keretösszegig mentesülnének a szocho megfizetése alól a hozzájárulásukhoz kötődően. Az állami támogatás mértéke nem változna (befizetés 20 százaléka, de maximum évi 150 ezer forint).

A Mabisz szerint indokolt lenne a nyugdíjmegtakarításokra vonatkozó állami adóösztönzés valorizációja, hiszen a nyugdíjbiztosításokra vonatkozó 650 ezer forintban korlátozott díjalap, továbbá a nyugdíjpénztárakat és a NYESZ-t is beszámítva a 280 ezer forint összesített adókedvezmény-korlát sem változott 2014 óta, miközben 2022 végéig a halmozott infláció 35,6 százalék volt, a bérek pedig több mint megkétszereződtek.

A Pénztárszövetség elképzelése szerint a jelenlegi szja-visszatérítés sávossá alakítása jelentős ösztönzőt jelentene az alacsonyabb jövedelműek számára a nyugdíj-megtakarítási piacra való belépéshez.

A nyugdíjbiztosításokkal összefüggésben a Mabisz úgy látja, hogy hatékony intézkedés lenne a normatív támogatás bevezetése, mely azokat a csoportokat is ösztönözhetné, melyek nem férnek hozzá az szja-kedvezményhez vagy azt valamilyen egyéb módon már kimerítették.

A pénztári javaslat kitér a pénztári portfóliók átalakításának lehetőségeire, fókuszban az állampapír-piaccal. Ahogy azt a Mabisz javaslata is tartalmazza, valamilyen formában, de elérhetővé kellene tenni a nyugdíjcélú megtakarítások számára egy vonzóbb állampapír-merítést.