Nyitókép: byd

4000 dolláros kocsik – a szakértő szerint feltartóztathatatlan a kínai elektromosautó-cunami

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2023. október 13. 22:01
Már nem követi a technológiát, hanem az innováció élén jár a kínai elektromosautó-ipar, ez pedig azt jelenti, hogy Kína a jövőben nagy tételben, elérhető áron értékesíthet korszerű járműveket Európában – mondta az InfoRádióban Szunomár Ágnes, a Corvinus Egyetem docense.

A kínai állam inkubátorként komoly erőforrásokkal támogatta a kínai elektromos autók gyártását, mára viszont elengedte a gyártók kezét, mert maguktól is képesek magas színvonalon, korszerű, a nyugat-európai csúcsmodellekkel is versenyző elektromos autókat gyártani – mondta az InfoRádióban Szunomár Ágnes, a Corvinus Egyetem docense.

"A kínai állam meglehetősen okosan vett részt ebben a folyamatban, és fokozatosan kivonulóban van ebből a szektorból. Nem ettől lesz ez nagyon versenyképes és adott esetben veszélyes az európai gyártókra, hanem közvetett módon, az állami támogatásoknak köszönhetően olyan technológiai újításokra került sor a kínai vállalatoknál, amelyek révén ők már nem technológiakövetők, hanem nagyon is az innováció élén járnak. Ma már bőven fel tudják venni a versenyt az európai társaikkal is" – mondta Szunomár Ágnes, és arra is felhívta a figyelmet, hogy Kínában a nyersanyagok is rendelkezésre állnak, ez szintén az ázsiai ország versenyelőnyét hozhatja Európával szemben.

"A legutóbbi eladási számok is azt mutatják, hogy a BYD sok szempontból átvette a Teslához képest is a vezetést, már népszerűbb autómárkának számít sok helyen, tehát

itt már nem arról van szó, hogy Kína loholna a nyugati technológiák után, hanem sok esetben ő diktál;

ezt már nem lehet feltartóztatni, csak késleltetni, a technológiai előnynek, illetve a nyersanyagkérdésnek – ami Kínában nem probléma, de Európában igen... – köszönhetően viszonylag hamar valódi versenytárssá nőhetik ki magukat itt, Európában is" – mondta a Corvinus Egyetem docense. Ráadásul az is nagy versenyelőny, hogy ezek az autók az európainál jóval olcsóbban, akár már 4000 dollárért is megvásárolhatók.

Azt, hogy a piaci nyomás már Európában is megjelent Kína felől, az EU is érzékeli; pár nappal ezelőtt az Európai Bizottság bejelentette, hogy vámokat vetnének ki az állami támogatásban részesülő kínai elektromos autókra, hogy megvédjék az európai gyártókat és piacot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kínai elektromosautó-ipar felfutása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást