Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Még egy "igenre" vár a Dunaferr, módosítani kellett a szerződésen

Infostart
2023. szeptember 29. 15:35
Így áll most a gyár megmentése.

A Dunaferr, amely a kormányzati közlés szerint a korábbi külföldi menedzsment felelőtlensége és az elhibázott szankciók miatt vált fizetésképtelenné, már csak az Európai Unió fúzió kontrolljának lezárására vár.

Mint a Gazdaságfejlesztési Minisztérium felidézte, veszélybe került az üzem, illetve több ezer család megélhetése. A kormányzat, a tárca és Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője közösen intézkedett, többek közt a jogszabályi környezet rendezésével és a Bérgarancia Alapon keresztül a bérek kifizetésével.

A nyílt és transzparens felszámolási eljárás keretében a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot, így megveheti a Dunaferrt. Az értékesítés folyamata még nem zárult le teljesen, ugyanis az Európai Unió fúziókontrollja jelenleg is zajlik, az Európai Bizottság egyszerűsített eljárást folytat - közölte a minisztérium. A tulajdonosi jogok átadására kizárólag az eljárás befejezését követően kerülhet sor, így addig a felszámoló biztos gyakorolja a tulajdonosi jogokat. A Liberty Steel sikeres pályázatának következményeként egy megállapodási szerződést írtak alá.

A fúziókontroll lezárása ütemezetten halad a magyar kormányzati közlés szerint.

Az egyszerűsített eljárás határidejét az Európai Bizottság október 13-ban állapította meg, emiatt a Liberty Steellel kötött szerződésben lévő szeptember 30-i határidő is módosul.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár ennek kapcsán a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy a kormány és a Liberty Steel továbbra is elkötelezett a Dunaferr megmentése és az acélipar jövője szempontjából kiemelkedő zöld átállás mellett, hiszen ez jelenti az ágazat versenyképes és fenntartható jövőjét.