Nyitókép: Photo by Boris Roessler/picture alliance via Getty Images

Ha erre sor kerül a kertben, akkor az sokba kerül majd

Infostart
2023. szeptember 29. 05:20
Drágult a fakivágás ára. Szakembert alkalmazni azonban még mindig olcsóbb, mint mondjuk ledönteni a szomszéd kerítését.

Senki se álljon neki egymaga, az internetről szerzett tudással fát vágni, sem pedig kóklereket alkalmazni, mert annak nagyon súlyos következményei lehetnek - figyelmeztet a Pénzcentrum a fakivágásról szóló cikkeben. A lap utánanézett annak, hogy mennyibe került egy beteg vagy sérült fa kényszerű kivágása.

Eszerint fontos tisztázni, hogy lakott területen a fák kivágásának árát alapvetően két tényező befolyásolja. Az egyik a fa mérete, törzsének átmérője, magassága, a másik pedig, hogy milyen minőségű a lombkorona alatti terület. Ez utóbbi azért fontos, mert nem mindegy például, hogy a fa alatt egy üres mező található vagy például egy családi ház egy része.

A kora tavaszi helyzetképhez képest a kisméretű fák kivágási alapára néhány ezer forinttal drágult több favágónál is. Így a beugró 5-6 ezer forintos árhoz képest inkább már 8-9 ezer forintokkal lehet találkozni.

Klasszikus láncfűrészes vágás esetén egy kisebb fa kivágása 10-20 ezer forintból kijöhet, ám

egy közepes fa már valahol 50-60 ezer forint között mozog,

míg a nagy és extra méretű fűk már bőven 100 ezer forint feletti tétel minősülnek.

Több helyen viszont az alpintechnikás favágás alapvetően magasabb árkategóriába esik, több helyen 35 ezer forinttól indulnak ezek a szolgáltatások. Fontos azt is kiemelni, hogy a legtöbb hazai szakember internetes árai inkább csak irányadó összegek, ugyanis magából a szakmából fakadóan sok nehezítő körülmény derülhet ki a terepszemle során, amik módosíthatják az eredeti árakat.