Nyitókép: Galeanu Mihai/Getty Images

A válság árnyéka és a friss adatok miatt aggódik az EU gazdasági biztosa

Infostart
2023. szeptember 3. 18:51
Az ukrajnai inváziónak azonnali hatásai is vannak, de a térség egész gazdasági berendezkedését is próbára teszi Paolo Gentiloni szerint.

Az európai recesszió azonban elkerülhetőnek tűnik – mondta a CNBC-nek az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa. Paolo Gentiloni szerint "geopolitikai szempontból az Ukrajnából induló válság természetesen az Egyesült Államokra és az egész világra is hatással van, de gazdasági szempontból elsősorban az öreg kontinenst, és Németországot sújtja" - idézte a vg.hu.

Gentiloni hangsúlyozta, hogy tavaly az EU növekedési üteme felülmúlta az Egyesült Államokét is. A lassulás az utolsó negyedévben kezdődött, de ez nem azt jelenti, hogy az európai gazdaságok recesszióba estek volna, csupán lassulásról van szó.

A legutóbbi gazdasági adatok azért aggodalomra adnak okot, mondta, hozzátéve, hogy a szeptember 11-én megjelenő új gazdasági előrejelzések készítésekor ezt nyomatékosan figyelembe kell venniük. Az európai üzleti aktivitást emelte ki, amely 2020 novembere óta a legalacsonyabb szintre esett.

Szerinte a világjárvány utáni erőteljes fellendülést most azért követi lassulás, mert az energetikai függetlenedés egy nagy kihívás, és költséges a háztartások számára.