Nyitókép: PKpix/Getty Images

Erre okvetlenül figyelnie kell, ha bankautomatát használ külföldön

Infostart
2023. szeptember 1. 05:15
Húsz európai országot rangsoroltak a készpénzfelvétel költségei szerint - a magyarok több kedvelt úti célja is drágának bizonyult e szempontból.

A Wise nemzetközi utalásokra fókuszáló fintech 20 európai országot rangsoroló listáját idézve a Portfolio azt írja, hogy az ATM-es készpénzfelvétel költségei Izlandon a legmagasabbak, ott a tranzakciós illeték 4,6 százalék. A skála másik végén Bulgária áll, ahol az ATM-ek csak 0,13 százalékot számítanak fel ATM-es pénzfelvételkor. A táblázat alján Olaszország és az Egyesült Királyság áll 0,23-as, illetve 0,14 százalékos díjjal.

A magyarok két, az NMHH adatai szerint legkedveltebb idei úti célja Ausztria és Horvátország, ám a pénzfelvételi díjak tekintetében mindkét ország benne van az első 10-ben. Érdemes a népszerű görög nyaralásoknál is figyelembe venni az ATM-költségeket. Jó hír viszont Olaszországba vagy Szlovákiába látogatóknak, hogy utazásuk alatt az alacsonyabbak közé tartozó tranzakciós díjakkal kell csak számolniuk.

A Wise több tippet is ad, hogyan lehet a külföldi pénzfelvétel költségét minimalizálni. Ezek között szerepel például, hogy

  • az utazás előtt a legolcsóbb készpénzt felvenni.
  • érdemes ellenőrizni, milyen díjakat számít fel a kártyaszolgáltató - van, amelyik egy bizonyos összeghatárig kínál ingyenes külföldi készpénzfelvételt.
  • érdemes lehet összehasonlítani a környékbeli ATM-ek bankjainak költségeit, a készpénzfelvétel ára ugyanis intézményenként eltérő lehet.
  • a hitelkártyáról történő készpénzfelvételt meg kell próbálni elkerülni, mivel annak magas díjai vannak és kamatot is fizetni kell utána.