Rejtegette náci ügyfeleit és elszabotálta a belső vizsgálatot a Credit Suisse

Infostart
2023. augusztus 18. 12:00
Az ombudsman komoly hiányosságokat és szabálytalanságokat tárt fel a Credit Suisse belső vizsgálatával kapcsolatban, amely azután indult, hogy kiderült: csaknem száz náci személyhez – köztük magas rangú tisztviselőkhöz – köthető számlát tartottak fenn.

Amerikai szenátorok még tavasszal közölték, hogy a Credit Suisse akadályozta a nácikkal való együttműködésének feltárását. A svájci bank belső vizsgálatra kényszerült, miután a Simon Wiesenthal Központ 2020-ban hiteles információkat hozott nyilvánosságra a nácikhoz köthető számlákkal kapcsolatban. Bár a bank beleegyezett a vizsgálatba, mindent megtett annak érdekében, hogy akadályozza az eljárást felügyelő független ombudsman munkáját.

A jelentés szerint a Credit Suisse még a II. világháborút követően is

legalább 99 náci felső vezetőhöz vagy nácikhoz köthető argentin csoportokhoz kapcsolódó számlát tartott fenn.

A vizsgálat végül 21 híres, magas rangú nácihoz köthető számlát azonosított, köztük egy, a nürnbergi perben elítélt parancsnokét. Egy másik számla egy szintén elítélt SS-parancsnoké volt, aki 2002-ig volt a svájci bank ügyfele.

Az ombudsman legfrissebb jelentése szerint a Credit Suisse belső vizsgálata nem ellenőrizte le az összes rendelkezésre álló nyilvántartást – írja a Portfolio a Bloomberg cikkére hivatkozva.

A svájci bank ismeretlen számú, 1950 előttről származó ügyfélnyilvántartást nem rögzíthetett megfelelően. Mindezek ismeretében nem zárható ki, hogy vannak még további, náci személyekhez köthető számlák. Ezzel szemben a Credit Suisse szóvivője arról tájékoztatott, hogy a bank vizsgálata kellően alapos volt. Az ombudsman jelentéséből kiderült, hogy a bank az átvilágítás alatt két irattárat állított össze: az egyikben bankszámlák dokumentumai, a másikban vállalati nyilvántartások szerepelnek, de csak előbbiek archívumát indexelték, így

a vállalati archívum jelentős részét nem lehet elérni.

A szóvivő szerint viszont a vállalati archívum nem releváns a vizsgálat szempontjából.

A Credit Suisse már azonosította az említett 99 személy számláját. A mostani vita mintegy 25 évvel azután kezdődött, hogy két nagy svájci bank 1,25 milliárd dolláros megállapodást kötött a holokauszt áldozataival. Az egyezség feloldotta azokat az állításokat, amelyek szerint a bankok elmulasztották visszaadni a hitleri népirtás túlélőinek és az áldozatok örököseinek vagyonát. A megállapodás figyelembe vette azon áldozatok követeléseit is, akiknek vagyonát a nácik kifosztották és svájci bankokban helyezték el.