Nyitókép: Thanakhorn khaekram/Getty Images

Romlik az emberek gazdasági közérzete - Századvég-felmérés

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2023. július 24. 17:00
A Századvég Konjunktúrakutató júliusi felmérése szerint enyhén romlott a lakosság konjunktúraérzete, míg a vállalkozások konjunktúraérzete valamivel kedvezőbbé vált. A lakosság ugyanakkor nem bízik abban, hogy a korábbihoz hasonló mértékben tud megtakarítani, a vállalatok pedig több más mellett a kedvezőtlen árfolyamhatások miatt tartanak - mondta az InfoRádiónak a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője, Isépy Tamás.

A hozzáférhető adatokból az látszik, hogy a magyar lakosság konjunktúraérzete romlik - mondta az InfoRádióban Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője.

"Ha egy trendet vizsgálunk, az index decemberben -29,9 pontos volt, és volt egy 5-6 hónapig tartó növekedés, most viszont visszaesés volt az indexben, -22,5 ponton áll. Romlás figyelhető meg. Azonban a vállalatoknál kis mértékű javulás van, kvázi hibahatáron belül, -16,4-ről -16,2-re javult az index, tavaly október óta figyelhető meg egy javuló tendencia, pici változás látható júniusról júliusra" - részletezte.

Hogy alapvetően milyen félelmek mozgatják az indexeket, arról azt mondta, a lakosság "könnyebben reagál enyhébb dolgokra", mint a vállalatok, amelyek hosszabb távokra kötnek szerződéseket árupiacon, devizapiacon vagy a szolgáltatások piacán, "jobban látják a jövőt".

A lakosság számára azt a kérdést emeltek ki, hogy hogyan tekintenek jövőbeni megtakarításaik felé, felmérésükben pedig azt látták, az emberek pesszimisták lettek, kisebb megtakarítással számolnak (27,2 százaléknyian, 9 százalékkal többen, mint egy hónappal korábban).

A vállalatok esetében az értékesítési árak adnak leginkább okot aggodalomra, "a lakosságra vagy a más vállalatokra nem tudnak olyan árakat ráterhelni", illetve az árfolyam, amellyel kapcsolatban most az a várakozás, hogy a következő egy évben romlani fog a forint a főbb devizákhoz képest.

"Azt látjuk, hogy a vállalatoknál az infláció, vagyis az árak átterhelhetősége és az árfolyam az, ami domináns" - foglalta össze.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Századvég - romlottak a lakossági várakozások
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást