Nyitókép: Getty Images/ Craig Hastings

Elszálltak a lakások bérleti díjai

Infostart
2023. június 26. 08:00
Gyakorlatilag lehetetlen helyzetben van, aki egyedül szeretne lakást bérelni, és a minimálbérből kell kigazdálkodnia a költségeket.

A penzcentrum.hu által megkérdezett szakemberek szerint a nettó 154 ezer forintos havi keresetből maximum egy szoba jönne ki Budapesten, de vidéken sincsenek sokkal jobb esélyek. Országszerte a hirdetett kiadó ingatlanok, szobák pár százaléka jöhet csak szóba ilyen kevés pénzből.

Jobb helyzetben van viszont az, aki a nettó mediánkereset (305 ezer forint) felét is el tudja költeni bérleti díjra: itt már sokkal több a lehetőség, akár még egy családi ház is beleférhet a keretbe. A hazai társasházak jelentős része emelni kényszerült a közös költségeken, ami fájhat a bérlőknek is.

Ma a minimálbér összege Magyarországon bruttó 232 000 forint, aminek a nettója egy kicsivel több, mint 154 ezer forint. Ekkora összegből mind félretenni, mind lakáshitelt felvenni gyakorlatilag lehetetlen ma Magyarországon, így a lakhatás szempontjából elég elkeserítő helyzetben van, akinek ekkora összegből kell boldogulnia.

A portál szerint megkérdezett ingatlanpiaci szakértők szerint, hogy ha valaki a minimálbér felét tudja lakhatásra költeni, akkor nagyon leszűkülnek a lehetőségei az albérletpiacon. Ugyanis Budapesten és Pest megyében a több mint 8000 kiadó lakás és ház közül csak 1 százaléknyi bérelhető maximum 78 ezer forintért. Számszerint 97 darab bérleményből lehet választani, amik ráadásul szinte minden esetben csak 1-1 szobát jelentenek egy nagyobb ingatlanon belül.

Akinek csak ennyire futná, az jobban teszi, ha a lehető legjobb helyen bérel szobát. Már Budapest belvárosában is elérhető egy-egy kiadó szoba havi 40-50 ezer forintért. Fontos viszont, hogy a bérleti díjon felül valamekkora rezsiköltséggel is számolni kell, ami jellemzően 10-20 ezer forintot tesz ki havonta egy-egy szoba esetében is.

A 77 ezer forintosösszeghatárból már vidéken is elég nehéz bérelhető lakást találni. A vidéki nagyvárosokban, főként az egyetemvárosokban jóval meghaladja az átlagos bérleti díj a minimálbér felét, így itt is egyre ritkább, hogy ebből az összegből ki lehessen hozni egy önálló lakás vagy ház bérlését.

A hazai bruttó mediánkereset, vagyis ez az az összeg, aminél pont ugyanannyian keresnek többet, mint ahányan kevesebbet 440 700 forint, aminek a nettója 305 900 forintot. Ha valaki ennek a félt szánná ingatlan bérlésre, azaz kb. 152 ezer forintot, az már a jó minőségű lakásokból válogathat sőt neki, akár már egy családi ház sem elérhetetlen. Persze inkább csak vidéken és nem a fővárosban. Budapesten ennyi pénzért még elég szűkös a kínálat és nagy szerencse kell ahhoz, hogy valaki jó lakást bérelhessen.

Ellenben vidéken a 130-150 ezer forintos bérleti díj a garzonlakásokon felül már viszonylag nagyobb szabadságot ad. Itt még egy családi ház bérletidíjára is elegendő lehet ez az összeg.