Nyitókép: fotofrog/Getty Images

Júliustól a boltokban is lehet készpénzt felvenni – így állnak az üzletek

Infostart
2023. június 23. 12:54
A kereskedelmi egységek dönthetik el, hogy biztosítják-e a szolgáltatást – a többség egyelőre nem.

Július 1-jétől havi legfeljebb két alkalommal lehet összesen maximum 40 ezer forintot felvenni a cash-back szolgáltatást kínáló kereskedőknél, szolgáltatóknál kártyás fizetés esetén úgy, hogy ezt előre jelezzük. Bankszámlánkat ilyenkor a vásárlás plusz a készpénzfelvétel együttes összegével terheli majd meg a bank. Az új lehetőség mellett továbbra is fennmarad a havi szintén kétszeri, de legfeljebb összesen 150 ezer forintos értékhatárig biztosított ingyenes készpénzfelvétel hazai ATM-ekből. Ez azt jelenti, hogy összesen négy alkalommal összesen 190 ezer forint készpénz vehető fel díjmentesen.

A 24.hu felhívja a figyelmet, hogy a bolti készpénzfelvétel nem jár automatikusan: nyilatkozni kell a banknak adott hó 20-áig, hogy a következő hónaptól igénybe vehessük a díjmentes készpénzfelvételt, de az ingyenes készpénzfelvételről már megtett és vissza nem vont ingyenes készpénzfelvételi nyilatkozatot úgy kell tekinteni, hogy az vonatkozik a készpénzátvételi szolgáltatás (cash-back) díj- és költségmentes igénybevételére is.

A bankoknak kell biztosítaniuk a technikai feltételeket, a kereskedőknek pedig fel kell készülniük az esetlegesen megnövekvő készpénzigény kiszolgálására.

Az OTP már nyújt cash-back szolgáltatást a Penny üzleteiben, erre a kártyához beállított vásárlási limit erejéig van lehetőség: lakossági kártyáival minimum 3000 forint feletti vásárlás esetén maximum 20 ezer forint készpénz vehető fel korlátlan alkalommal. A Penny országos bolthálózata 229 egységből áll, havonta átlagosan 500 cash-back tranzakció történik, és többnyire a maximális 20 ezer forintot veszik fel a vásárlók.

A megkérdezett kereskedelmi láncok többsége egyelőre nem készül a szolgáltatás bevezetésére:

  • nem tervezi a bevezetést a Spar
  • nem számol vele az IKEA
  • nem tervezi bevezetni pénztáraiban a MÁV-Volán csoport
  • a Tesco közölte, első körben a bankkártyás terminál tulajdonosának kell lehetővé tennie a szolgáltatást, a kereskedők csak ezután tudják összehangolni azt a saját rendszereikkel, jelenleg vizsgálják a lehetőséget.
  • az Auchannál a lehetőségek feltérképezése zajlik, alapos átgondolás után fognak dönteni
  • az Aldi vizsgálja a cash-back-rendszerekkel kapcsolatos lehetőségeket, döntés még nem született