Nyitókép: Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

Paksról is tárgyal Oroszországban Szijjártó Péter, aki megérkezett Szentpétervárra

Infostart
2023. június 15. 12:32
A külgazdasági és külügyminiszter Szentpéterváron, a Nemzetközi Gazdasági Fórum vesz részt és találkozik az orosz kormány több tagjával is.

A miniszter Facebook-oldalán adott hír oroszországi látogatásáról. Mint írta, a legfőbb célja az, hogy garantálja Magyarország energiaellátását. Emellett segíteni igyekszik a magyar gyógyszeripari, egészségipari, mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatokat abban, hogy az orosz piacon sikeresek tudjanak lenni.

Szijjártó Péter többek között megbeszéléseket folytat Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel, akivel - mint írja - már "több közös sikertörténetet is össze tudtak hozni."

A külgazdasági és külügyminiszter különösen fontosnak nevezte a paksi atomerőmű bővítésének felgyorsítását, mert mint fogalmazott: "Minél előbb épül meg az atomerőmű, annál előbb biztosíthatjuk a függetlenségünket a nemzetközi energiapiacok teljesen eszetlen változásaitól és áremelkedéseitől." Ezért is találkozik Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezetőjével.

Egy előző Facebook bejegyzésében Szijjártó Péter arról is tájékoztatott, hogy Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel is tárgyal.

Emlékeztetett rá: "Magyarország az Európai Unió leggyorsabb oltási kampányát tudta végrehajtani, hiszen az Európai Bizottság késlekedését ellensúlyozva Szputnyik oltóanyagokkal sikerült biztonságba helyeznünk több száz ezer magyar embert."