Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Megállt a drágulás a használt autóknál, de hiába, ha nincs pénz

Infostart
2023. június 14. 04:30
Egy friss felmérés szerint az autót vásárlók többsége legfeljebb másfél millió forintot szán a beszerzésre, csakhogy az árak jelentősen megemelkedtek az utóbbi időszakban.

Sokan eleve nem feltétlenül akarnak kocsit venni, akik mégis, azok is leginkább a kínálat aljáról tudnak választani a Pulzus Kutató lapunk megbízásából készült felmérése szerint.

Vége az áremelkedésnek a használt autók piacán, de a csökkenés éves és havi összevetésben is egy százalékon belüli, így áresésről nincs szó. Az autóvásárlási szándékokról készített felmérést a Totalcar felkérésére a Pulzus Kutató. Ebből az derül ki, hogy

az autóval rendelkezők és az autóvásárlást tervezők többsége maximum 1,5 millió forintot szánna erre.

A válaszadók 26 százalékánál legfeljebb 750 ezer forint a keret, 23 százalékuk 750 ezer és 1,5 millió közötti összeggel kalkulál. A 3 millió forint feletti kínálat csak 11 százalék számára opció. A válaszadók majdnem negyede viszont azt mondta, hogy a közeljövőben nem fog használt kocsit vásárolni.

A legfiatalabbak jelentős része jelölte meg 1,5 millió forint alatti kategóriákat. A különböző korosztályokban összességében csak 15-20 százalék tartja reálisnak a 1,5-5 millió forint közötti kiadást. Az alap- és középfokú végzettségűek nagy részének szintén az autópiac 1,5 millió forint alatti része érdekes, a diplomások pedig kilógnak a magasabb árkategóriákban. A községekben élők nagy részénél ugyancsak a legolcsóbb autókra van kilátás, de a 750-1,5 milliós kategória Budapesten, a vármegyeszékhelyeken, a kisebb városokban is "népszerű". A 3-5 milliós sávban a fővárosban és a vármegyeszékhelyen lakóké a főszerep.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
16 év a magyar autók átlagéletkora (SIPOS.ILDIKO)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást