Nyitókép: scyther5/Getty Images

Magyarokat is érinthet egy biztosító bezárása

Infostart
2023. június 8. 14:11
Magyarországon korábban határon átnyúló biztosítóként működött, de már korlátozták a tevékenységét.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét és kezdeményezi annak felszámolását.

A társaság határon átnyúló biztosítóként működött itthon, azonban – a közjó védelmére szóló uniós jogkörével élve – a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításainak itthoni forgalmazását. A társaság magyar ügyfeleinek a szlovák felszámolónál kell majd jeleznie követelési igényét, a magyar jegybank tájékoztatást nyújt majd a folyamat kapcsán a tudomására jutó információkról - közölte az MNB.

A szlovák cég június 5-től nem köthet új biztosítási szerződéseket, biztosítási tevékenysége kizárólag a követelések érvényesítésére és a kötelezettségek rendezésére korlátozódik.

Az engedély visszavonása nem jelenti a meglévő biztosítási szerződések azonnali megszűnését.

A felszámolási eljárás megindításáig az ügyfelek biztosítási fedezettel, biztosítási szolgáltatások kifizetésének jogával és a biztosítási szerződésekből eredő egyéb követelésekkel rendelkeznek. Az NBS június 7-én nyújtotta be kérelmét a bíróságra a felszámolás megindítására és a felszámoló kijelölésére.

Miután az MNB négy éve megtiltotta a cégnek a magyarországi szerződéskötést, azt is jelezte a hazai ügyfeleknek: érdemes tájékozódni a Novis Biztosító helyzetéről és ez alapján – a szerződésük adta keretek közt – felelős döntést hozni biztosításukról. A társaságtól kapott korábbi tájékoztatás szerint kevesebb mint 7 ezer ügyfélnek volt biztosítása a Novisnál.

A szlovák felszámoló értesíti majd a magyarországi ügyfeleket (is) a felszámolás megindultáról, s tájékoztatja őket arról is, hogy hogyan és mikor kell a Novis Biztosítóval szembeni követeléseiket nyilvántartásba venni. Az NBS javaslata szerint a biztosítási kötvénytulajdonosoknak a szlovák biztosító számukra küldött legutóbbi kimutatásában szereplő összeget (biztosítási számlájuk értékét) célszerű majd követelésként beadni.

A most "lekapcsolt" szlovák cég korántsem volt problémamentes: a magyar jegybank mostanáig is fogyasztóvédelmi vizsgálatot folytatott a Novis Biztosítónál annak panaszkezelését, ügyféltájékoztatását, illetve a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tiltó jogszabálynak való megfelelést áttekintve. Korábban pedig az NBS is már több intézkedést hozott a biztosítóval szemben annak szabálytalanságai miatt.