Nyitókép: Facebook/ Gránit Bank - A Digitális Bank

Hegedüs Éva: a digitális banki stratégiánknak is köszönhető a Gránit Bank sikere

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2023. május 31. 21:20
Kimagasló növekedéssel és eredményekkel zárta a 2022-es évet a pénzintézet.

"2022 a Gránit Bank számára nagyon eredményes év volt. A mérlegfőösszegünk több mint ezer milliárd, az adó előtti eredmény meghaladta a 13 milliárdot. Csoportszinten az adó előtti eredmény megközelítette a 14 milliárd forintot" – sorolta a tavalyi év eredményeit az InfoRádióban Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója.

A vezérigazgató szerint minden szegmensben, ahol a Gránit Bank szolgáltatást nyújt lakossági, vállalati hagyományos üzletágban hitel betétben, a szektor átlagát jelentősen meghaladó növekedést könyveltek el. Mindez arra vezethető vissza, hogy a Gránit Bank innovációkat vezet be, kiszámítható, korrekt árazást valósít meg, és ez a költségek, a kamatok vonatkozásában is elmondható.

Hegedüs Éva azt mondta, a cégnél olyan agilis szervezeti kultúra van, ahol leegyszerűsítve "minden kollégának azon jár az agya, hogy mi legyen az a következő innováció, amivel a Gránit Bank első legyen a piacon azért,

mert az az ügyfelek számára értékelhető szolgáltatást biztosít".

Az adózás előtti eredmény és impozánsan növekedett: csaknem 190 százalékkal 13 milliárd forintra, ugyanakkor a részvényesek közgyűlésen arról döntöttek, hogy a tavalyi eredmény után idén sem lesz osztalékfizetés. Ennek oka, hogy valamennyi részvényes nemcsak a mennyiségi mutatókat nézi, hanem azokat a jövedelmezőségi mutatókat, amelyek jelzik, hogy a bank miként sáfárkodik a rábízott vagyonnal, a rábízott eszközökkel.

A Gránit Bank költség-bevétel, működési költségvetés mérlegfőösszeg mutatóban, eszközarányos és tőkearányos profitban "magasan a legjobb teljesítményt nyújtja". Hegedüs Éva ezt úgy jellemezte, amikor egy tőketulajdonos arról gondolkodik, hogy a megtermelt profitját hova helyezi, akkor a jövőbeni várakozásai alapján dönt. A jövőbeli várakozásait pedig a múltbéli, és a jelenben megtermelt profitlabilitási adatok alapján hozza meg.

Hegedüs Éva szerint mindaddig, amíg több mint 25 százalékos profitot lehet a Gránit Bankba elérni a befektetéseken, addig a részvényesek viszonylag egyszerűen hozzák meg a döntést, noha a 13 évvel ezelőtt zöldmezős bankként indult Gránit Banknak folyamatosan tőkére van szüksége. Az elmúlt 13 évben egyetlen egyszer sem vettek ki a részvényesek osztalékot. Ennek a nagyságrendje a 13 év alatt közel 20 milliárd forint.

Digitális fejlesztések

A Gránit Bank folyamatosan digitális fejlesztéseket hoz létre, élen jár a digitalizációban. A vezérigazgató kiemelte a Gránit Family alkalmazást, amit gyerekek és szüleik számára fejlesztettek ki. Hatéves kortól lehet teljes értékű számlát nyitni a gyerekeknek VideóBankon vagy szelfin, és miután fontos missziójuk a pénzügyi tudatosság elősegítése a gyerekeknek, speciális ikonokkal mutatják be az egyes pénzügyi funkciók szerepét, jelentőségét.

Egy megfelelő kapcsolat biztosításával a szülő és a gyerek folyamatosan kommunikálhat, egy SMS-küldéssel pénzt tudnak kérni, a szülő nyomon követheti a gyereke pénzügyi költéseit. Ez nemcsak azt a célt szolgálta, hogy a Gránit Banknak több ügyfele legyen, hanem azt is, hogy a gyerekek pénzügyi edukációban való bevonásával a szülők pénzügyi kultúrája is javuljon. Ez az innováció a meglévő igények kielégítését szolgálja, és ezt a MasterCard két első díjjal is elismerte a múlt évben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hegedüs Éva: a digitális banki stratégiánknak is köszönhető a Gránit Bank sikere
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást