Nyitókép: Pramote Polyamate/Getty Images

Májusi eső aranyat ért, egyelőre nincs panasz az időjárásra

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2023. május 16. 15:59
Jól jött az elmúlt napok csapadékos időjárása a mezőgazdaságnak - nyilatkozta az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztályának elnöke.

Petőházi Tamás emlékeztetett rá, hogy 2022-ben milyen súlyos aszály sújtotta Magyarországot. Azonban a téli, majd a kora tavaszi esőzéseknek köszönhetően mostanra már mindenütt visszatöltődött a talaj nedvessége. Mint mondta, a gazdák a csendes, áztató esőnek örülnek a legjobban. Ha a csapadék mennyisége több mint óránként 10 milliméter, akkor a víz már nem tud elszivárogni és károsítja a talaj felső rétegét.

"Jó lenne, ha nyáron is megismétlődne ez az időjárás és minden két hétben jönne ilyen áztató eső. Akkor igazán remek termésre számíthatnánk az idén" hangsúlyozta a NAK növénytermesztési osztályának elnöke.

Az őszi vetésekkel sincs baj

- folytatta Petőházi Tamás - bár a tél nem volt éppen ideális a növények számára. A klímaváltozás következtében egyre ritkább a hideg, havas téli idő. Ehelyett nagy esőkkel járó, néhány hetes lehűlések váltogatják a 4-6 hétig tartó szárazabb időt - mondta a kamarai vezető.

Ellenben a mostani hűvös, esős időjárás a gyümölcsösöknek kedvez - hangsúlyozta a szakember - mert olyan, mint egy tavaszi lemosó permetezés, amely nemcsak a gyümölcsfákat, hanem a szőlőket is megszabadítja a károkozóktól.

Petőházi Tamás arról is beszélt, hogy a legtöbb helyen még a nagy esőzések előtt sikerült befejezni a tavaszi, szántóföldi munkákat. A gazdák, mivel számítottak az esős időre, szinte mindenhol igyekeztek időben végezni. Az enyhe télnek és a csapadékos tavasznak azonban az a hátránya, hogy ez az időjárás különösen kedvez a gombás fertőzéseknek. Ezért erre fokozottan oda kell figyelni, mert az idén nehezebben tudjuk megvédeni a növényeket a gombáktól.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Májusi eső aranyat ér!
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást