Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

Kiskereskedelmi forgalom: nem kizárólag az infláció miatt óriási a visszaesés

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2023. május 6. 06:40
Márciusban 13,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma. Tóth Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa szerint a drasztikus visszaesés mögött nem csak a magas infláció áll.

Tóth Gergely a KSH által pénteken ismertetett adat nyomán emlékeztetett: múlt év februárjában, nem sokkal az országgyűlési választások előtt kapott szja-visszatérítést a lakosság jelentős része, nagyságrendileg 5-600 milliárd forint értékben, aminek az első költési periódusa 2022 márciusára eset, emiatt aztán igen magas a bázis. Vagyis egy egyedi bázishatás is közrejátszott, hogy márciusban drasztikus mértékben, 13,1 százalékkal csökkent – éves alapon – az üzletek forgalma.

„Tavaly ilyenkor kezdték el költeni ezt a nagyon sok pénzt, idén pedig igencsak visszafogott a fogyasztás, részint az infláció miatt is” – magyarázta a szakértő.

Az NKE tudományos munkatársa kiemelte,

ha a lakosság fogyasztási hajlandósága csökken, az a termékek iránti keresletben is megnyilvánul, majd spirálként gyűrűzik végig az egész ellátási láncon, illetve a teljes gazdaságon.

Megjegyezte: a nagyon magasnak és tartósnak bizonyuló infláció pedig jelentősen visszavetette nemhogy a hajlandóságot, hanem egyáltalán a fogyasztási képességet, hiszen sokan már a megtakarításaikat is felélték.

"Ha kevesebbet vesz a lakosság, csökken a vállalatok beruházási hajlandósága, kevesebb lesz a megrendelés, lassul a gyártás, és elbocsátásokat generálhat. Mindez pedig negatívan hat az egész gazdaságra" – magyarázta a szakértő, hozzátéve: ez a folyamat megmutatkozik már a növekedési számokban, van olyan előrejelzés, ami egyenesen recessziót jósol az egész évre vonatkozóan. „Ez az egyik lába annak, hogy a gazdaság gyengén muzsikál” – értékelt.

Szintén kiugró adat, hogy az üzemanyagtöltő állomások forgalma 29,3 százalékkal esett vissza. Erre magyarázatul Tóth Gergely kifejtette: a hatósági ár decemberi kivezetéséig a lakosság – és sokáig a vállalati szektor is – a piacinál jóval alacsonyabb, virtuális áron juthatott üzemanyaghoz, majd szembejött a valóság, és 480 forintról hirtelen 600-650 forint környékére ugrottak a költségek, amihez alkalmazkodott is a lakosság, drasztikusan visszavéve a fogyasztását.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa szerint a volumencsökkenés a következő hónapokban is érzékenyen fogja érinteni a kiskereskedelmi adatokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szakértő: nem kizárólag az infláció miatt óriási a visszaesés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást