Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Jókora összegeket mozgatott meg a kormány

Infostart
2023. április 19. 08:40
Nagy átcsoportosítást hajtottak végre a költségvetésben egy kedd esti határozottal.

Kormányzati döntés született arról, hogy közel 24 milliárd forint csoportosítanak át a Központi Maradványelszámolási Alapból, 117 milliárd forintot pedig a Rezsivédelmi Alapból – derül ki a kedd este megjelent Magyar Közlönyből.

Előbbi alapból a legnagyobb tételt, 8,44 milliárd forintot a Bethlen Gábor Alap kapja felhalmozási célú kiadásokra, illetve további 1,78 milliárdhoz is hozzájutnak működési kiadásokra. A második legnagyobb, 5 milliárd forintnyi utalás a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz érkezik. Az Energiaügyi Minisztérium 2,9 milliárd, a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2,65 milliárd forintot kap később meghatározandó célokra. A Miniszterelnökséghez 2,12 milliárd forintot csoportosítanak át.

A külügyi tárcánál a külképviseletek működésére fordíthatják a tételt, illetve a Hungary Helps nemzetközi keresztényüldözés elleni és jószolgálati program 375 millióhoz jut. A Miniszterelnökség az említett összeget a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok működésére költhet. A Belügyminisztériumhoz is jut egyszer 131 millió forint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet kiadásaira, míg a az egészségügyi ellátási és fejlesztési feladatok ellátásánál csak 510,6 millió forint többletből gazdálkodhatnak – ismerteti a részleteket a Portfolio.

A fentieken túl a kormány döntött arról is, hogy 1,727 milliárdot von el a Modern Városok Programból. A pénz az iparfejlesztési feladatoktól a Közkönyvtári jogdíjak és művészeti nyugdíjsegélyek támogatása fejezethez megy.

A Rezsivédelmi Alap 117 milliárdjából a legtöbb az Energiaügyi Minisztériumhoz kerül majd az átcsoportosítással: papíron épp a közszolgáltatások költségvetési ellentételezésére.