Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Az építőanyag is "nemzeti" lehetne egy javaslat szerint

Infostart
2023. február 24. 20:59
Az exportra szánt építőanyagokat szabott árszinten vásárolná fel a kormány, az árukészletből pedig Nemzeti Építőanyag Kereskedéseket állítana fel - áll egy törvényjavaslatban.

A HVG birtokában jutott egy olyan törvényjavaslat, amely regisztrációs kötelezettséget írna elő „az építőanyag behozatal és kivitel vonatkozásában, az export vonatkozásában az állam vételi és elővásárlási jogának meghatározása mellett”.

A lap hozzáteszi, hogy a dokumentumot még társadalmii vitára sem bocsátották.

Mindenesetre a regisztrációt a kivitelt és behozatalt megelőzően 30 nappal kell megtenni az érintett vállalatoknak, ennek elmulasztása szankciókkal járna „a hatóságok erőteljes fellépése mellett”.

Emellett export csak olyan építési termékeknél volna lehetséges, amelyek esetében nincs importkitettsége az országnak. Ha pedig az építésgazdaságért felelős miniszter (Lázár János) értesül arról, hogy az építőanyagok kivitele „jelentős mértékben akadályozza, vagy ellehetetleníti a kritikus infrastruktúrák létesítését, működését, fenntartását, fejlesztését”, legfeljebb egyéves exporttilalmat rendelhet el az adott termékekre - írja a lap.

Egyébként a Magyar építészetről szóló törvény javaslata három jelenleg hatályos törvényt: az épített környezet alakításáról, a településkép védelméről és a kulturális örökség védelméről szóló törvényt vonná össze.