Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Jókora drágulás jön egyes dohánytermékeknél szerdától

Infostart
2023. január 30. 19:50
Február elsejével azok lesznek drágábbak, amelyek nem égetéssel, hanem hevítéssel állítanak elő élvezhető füstöt.

Szerdától jócskán megugrik az úgynevezett hevített dohánytermékek ára, ám az Európai Bizottság már elkészítette a javaslatot a hagyományos cigaretta jövedéki adójának emeléséről, azaz néhány hónapon belül akár minden termék drágulhat a Nemzeti Dohányboltokban - írja a vg.hu.

A cigarettahelyettesítő alternatív termékek eddig nem estek a jövedéki adó hatálya alá, ám ez február 1-jétől megváltozik. Szálanként 35 forint jövedéki adót kell fizetni utánuk, így az egy áremelkedés 20 szálas dobozt feltételezve dobozonként 700 forintot tesz ki – ennyivel kerülnek tehát többe a hevített dohánytermékek szerdától.

Magyarországon körülbelül kétmillió ember dohányzik, és a szakértők szerint a füstmentes termékek alternatívát nyújthatnak egy kétlépcsős leszoktatásban, azaz a fogyasztókat előbb a kevésbé káros termékek felé fordítanák, majd – mivel ezek is egészségtelenek – elérnék, hogy végleg tegyék le a cigit.

A cigarettának négyezer hatóanyagát ismerik, ebből száz-százhúsz daganat-, érelmeszesedés- és tüdőbetegség-keltő hatású.