Nyitókép: kitzcorner/Getty Images

Még idén elindul a kormány nagy vállalkozásmentő csomagja

Infostart
2022. december 23. 11:24
Elstartoltak a 2023-as Széchenyi Kártya Program MAX+ termékei. Minden idő számít - közölte a bejelentés kapcsán Nagy Márton.

Az "elrontott brüsszeli szankciók által okozott rekordmagas energiaárakat és inflációt, a finanszírozási környezet romlását, valamint a hitelek brutális megdrágulását" a kormány kiszámítható és biztonságos vállalkozási hitelezés fenntartásával kívánja ellensúlyozni - derül ki a gazdaságfejlesztési miniszter közleményéből.

Ebben bejelenti, hogy a kormány már 2022. december 23-tól elérhetővé teszi a jövő évi Széchenyi Kártya Program MAX+ forrásait, amelyek az állami támogatásnak köszönhetően rendkívül kedvező, egységesen nettó 5 százalékos fix kamat mellett biztosítanak hiteleket a vállalkozások számára.

A kormány jövőre 2022-höz képest duplájára emelte a program forrásait, így 2023-ban 290 milliárd forintnyi költségvetési támogatás áll rendelkezésre.

Mint az már korábban kiderült, a vállalkozások beruházási elképzeléseinek megvalósítása érdekében hat hitelprogram indul.

Változás egyebek mellett, hogy a Széchenyi Beruházási Hitel maximálisan igényelhető hitelösszege 500 millió forintra emelkedik, továbbá a különösen nehéz gazdasági helyzetben lévő turisztikai ágazatban működő vállalkozások számára új Széchenyi Turisztikai Kártya folyószámlahitel kerül bevezetésre, 300 millió forint maximális keretösszeggel.

  • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+ a napi működési költségek biztosításához.
  • Széchenyi Turisztikai Kártya MAX+ kifejezetten a turisztikai szektorban működő vállalkozások részére.
  • Széchenyi Likviditási Hitel MAX+ a vállalkozás működéséhez szükséges forgóeszközök beszerzésekhez.
  • Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ az energiahatékonyság javítását és technológiaváltást segítő „zöld” beruházási hitelcélok megvalósítására.
  • A Széchenyi Mikrohitel MAX+ továbbra is lehetőséget biztosít a legkisebb, akár kezdő mikro- és kisvállalkozások agrár ésnem agár beruházási céljainak megvalósítására.
  • Az Agrár Beruházási Hitel MAX+ elősegíti az agrárvállalkozások fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását.

A Széchenyi Kártya Program sikereit és gazdaságban betöltött fontos szerepét jelzi a közlemény szerint, hogy a 2002-es indulásától napjainkig már 603 ezer hitelkérelmet fogadtak be, közel 433 ezer hitelügylet jött létre, amelynek révén 5.900 milliárd forint kedvezményes finanszírozási forráshoz jutottak a hazai kkv-k.

Részletek a KAVOSZ portálján.