Nyitókép: Pixabay

Megvan, melyik extraprofitadókat vezetik ki 2023 végén

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2022. december 20. 06:00
A kormány a helyreállítási terv részeként kötelezettséget vállalt arra, hogy kivezeti az extraprofitadók egy részét jövőre, így több ilyen adótétel 2024-től már nem jelenik meg – mondta az InfoRádiónak Varga Diána, az RSM vezető adómenedzsere.

"Megjelent a kormányzati dokumentum, Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve, mely rögzíti azokat a különadókat, amiket átmenetinek tekint a kormány, és ígéri ezeknek az eredeti határidőben történő megszüntetését. Ez a határidő 2023 év vége" – mondta el Varga Diána, az RSM vezető adómenedzsere.

Szerinte a legfontosabb a pénzügyi szervezetek, valamint a biztosítók extraprofitadója. Ezeken belül megszűnne a hitelintézetek, a pénzügyi vállalatok különadója, a pénzügyi tranzakciós illeték és a biztosítási pótadó.

A dokumentumban szerepel az energetikai vállalkozások extraprofitadója is.

Varga Diána külön kitért az energiaellátók jövedelemadójára és a kőolajtermék-előállítók extraprofitadójára, amelynek a szabályait december 7-én módosították: a kőolajelőállítók különadójának mértéke 95 százalék lett a korábbi 40 százalék helyett, míg az energiaszolgáltatók elvonása 41 százalék lett a korábbi 31 százalék helyett. A helyreállítási terv értelmében ugyanakkor ezt mértéket vissza fogják csökkenteni.

A dokumentumban szerepel a kiskereskedelmi szektort érintő különadó. Idén egy egyszeri pótadó volt, 2023-ban pedig már sávos teher lesz. A távközlési szektor extraprofitadóját és a gyógyszergyártók különadóját is kivezetik jövőre.

Varga Diána hangsúlyozta: a dokumentum alapján ezeket az adókat 2023 év végén ki kell majd vezetni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Varga Diána: a kormány kivezeti az extraprofitadók egy részét 2023-ban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást