Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

19 milliárd a kórházak adósságrendezésére

Infostart
2022. december 14. 13:34
Működési támogatást kapnak azok az állami és egyházi kórházak, egyetemi klinikák, amelyek adóssága október végén meghaladta az 5 naptári napra számított állami finanaszírozás összegét. Erről jelent meg új kormányrendelet.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet lényege, hogy 19 milliárd forinttal megemelték a költségvetésben a gyógyító-megelőző ellátás célelőirányzatait. Magyarán ezt a pénzt az adóssággal rendelkező kórházak kapják meg.

Azt viszont meghatározták, hogy a kórházi adósságállományt a követelés lejárata szerinti sorrendben kell rendezni, azzal, hogy első körben a büntetés-végrehajtási szervezet részére fennálló lejárt szállítói tartozásokat kell kielégíteni - írja a hvg.hu, amely egyben értelmezi is a határozatot.

A lap szerint a 19 milliárd forint az adósságok mértékéhez képest nem túl sok, mert Takács Péter, az egészségügyért felelős belügyi államtitkár egy novemberi konferencián elmondott tájékoztatójából az derült ki, hogy ez akkor már 46,7 milliárd forintra rúgott. Az államtitkár azt mondta, hogy az idei várható 60 milliárdos hiány felét tudja majd konszolidálni az állam és más forrásokból összejöhet még 12-15 milliárd.