Nyitókép: Bruzák Noémi

Deutsch Tamás: Orbán Viktor nem tudta megóvni Európát az önsorsrontástól

Infostart
2022. november 9. 10:38
A Fidesz európai parlamenti képviselője Nagykátán tartott lakossági fórumot, ahol a szankciós politikáról beszélt.

Deutsch Tamás a fórumon arról beszélt, hogy a magyar kormány miért tartja elhibázottnak az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankciós politikáját – írja a Telex.hu.

A fórum előtt Deutsch a 444 kérdésére azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök a kőolajembargóra vonatkozó kivétel elérésével „meg tudta védeni az eminens magyar érdekeket, de nem tudta megóvni Európát egy önsorsrontó döntéstől”.

Mint mondta, az orosz kőolajra kivetett EU-s szankció súlyos következményekkel járt az európai gazdaság szempontjából.

„Ez a negatív következmény érződik Magyarországon is.

Tehát a katasztrófától meg tudtuk óvni magunkat, a súlyos negatív következményektől pedig sajnos nem”

– mondta.

Deutsch Tamás szerint a háború csak fegyverszünettel, majd béketárgyalással és valamilyen megállapodással fejezhető be. „2014-ben (a Krím orosz megszállása és annektálása után) Franciaország, Németország, maga az Európai Unió kőkemény diplomáciai lépéseket tett, tárgyalásokat kezdeményezett, és ennek megállapodás lett a vége. (…) Tehát nyolc esztendővel ezelőtt az Európai Unió erre képes volt erre, (…) most miért nem tudja ezt tenni az Európai Unió?” – mondta.

Azt ugyanakkor már nem tette hozzá, hogy az akkori harci cselekményeket többé-kevésbé lezáró minszki egyezmények előzménye az volt, hogy az ukrán haderő 2014 augusztusában és szeptemberében súlyos, döntő vereséget szenvedett az ilovajszki csatában.

A politikus a kétórás fórumon leszögezte, hogy „minden félreértés elkerülése végett” elítéli Oroszországot és a háborút. Az EP-képviselő szerint az EU-s szankciókkal valójában csak az amerikaiak és a kínaiak nyernek.

Szerinte Orbán Viktor addig nem szavazta meg a szankciókat, amíg a kormány ki nem harcolta, hogy kedvezményt kapjon például az olajembargó terén.

Ahhoz viszont Magyarországnak nem volt elég ereje, hogy a többi 26 uniós országot eltántorítsa a rossz döntéstől, ami végül is közvetve minket is sújt – vélekedett Deutsch Tamás.