Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Energiaválság: dízelhiány alakul ki Európa egyes részein

Infostart
2022. november 1. 06:00
Franciaországban sztrájkolnak a finomítókban, Oroszországból pedig már alig érkezik gázolaj Európába, ez pedig dízelhiánnyal fenyeget.

A Repsol SA spanyol olajfinomító vezetője szerint az orosz gázolajszállítás kiesése és a franciaországi üzemanyagtermelés zavarai miatt Európa egyes részein dízelhiány alakul ki – írta a napi.hu.

„Néhány európai országban kifogyunk a középdesztillátumokból” – mondta a minap Josu Jon Imaz vezérigazgató a tőzsdei cég eredménybeszámolója kapcsán szervezett sajtótájékoztatón. A középdesztillátumok az olajtermékek azon kategóriája, amelybe a dízel, a fűtőolaj és a repülőgép-üzemanyagok tartoznak. Azzal számol Imaz, hogy az elkövetkező hónapokban magas dízelárak lesznek az európai piacokon.

Európa régóta nettó importőr, a fogyasztás általában az évnek ebben az időszakában élénkül meg a téli fűtési kereslet miatt. Az idei év különösen nagy keresletet támasztott a gázolajak iránt: mivel a földgázárak magasak, a hőerőművek jó része pedig alkalmas fütőolaj-használatra, alternatívaként sokan próbáltak meg készleteket vásárolni.

Az Egyesült Államokban is hiány van a készletekből, vagyis nehéz lesz a globális kereskedelemből pótolni az orosz exportot. A közelmúltbeli franciaországi sztrájkok, amelyek miatt a finomítók leálltak, szintén megszorították a piacot.

A dízel kiesése a szállítmányozásban jelent majd gondot, hiszen a járművek (vonatok, teherautók, hajók) mind gázolajat használnak, míg a mezőgazdasági munkagépek pedig Európa második legnagyobb fogyasztóinak számítanak. A drágább üzemanyag így hamar felhajthatja az élelmiszerek árát is.