Nyitókép: onurdongel/Getty Images

Esik a gáz ára, már átlépett egy kritikus határt is

Infostart
2022. október 24. 14:53
Az enyhe idő, a teli gáztárolók és az uniós döntések is szerepet játszhatnak az árak esésében a holland gáztőzsdén.

A novemberi határidős TTF gázkontraktus ára már 94,5 euróra szakadt, lényegében ugyanoda, ahonnan június közepén elindult az árugrás amiatt, hogy az oroszok még durvábban korlátozni kezdték az Északi Áramlat 1-en keresztül Németországba küldött gáz mennyiségét – írja a Portfolio. A mostani árszint azt jelenti, hogy több mint hetven százalékkal csökkent a gáz ára az augusztusi 342 eurós csúcshoz képest.

Közben az áramtőzsdéken is folytatódik a gázárakkal párhuzamosan az esés: a német jövő évi zsinórtermék ára például 4,4 százalékkal 366 euróra, a francia megfelelője 2 százalékkal 525 euróra esett megawattóránként.

A gazdasági portál szerint több ok is áll a gázárak esése mögött:

  • az európai gáztárolók már közel maximális telítettségen vannak, így az idei télen biztosított lehet a kontinens ellátása. Uniós szinten 93 százalékos a telítettség, és még tovább emelkedik.
  • a magas árak miatt nyomott az ipari és szolgáltatói felhasználás.
  • a vártnál kedvezőbben alakulhat a téli időszak időjárása a kontinensen.
  • Európának sikerült új forrásokból biztosítania a gázellátás egy részét.
  • a csütörtöki EU-csúcson fontos gázpiaci döntések születtek, melyek alapján kétféle gázársapka is jöhet. Emellett a közös gázbeszerzés és a vészhelyzeti gázkisegítés alapszabályait is eldöntötték a tagállamok.

Az 50 százalékos magyar fogyasztásarányos tárolói töltöttség Ausztria (93%) és Szlovákia (64%) adata után a harmadik legmagasabb.