Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Megvan, mikor derül ki a 2023-as nyugdíjemelés mértéke

Infostart
2022. október 23. 07:40
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfón beszélt a végső dátumról.

December 22-én, a Magyar Nemzeti Bank következő inflációs jelentésében foglaltaknak megfelelően dől el, hány százalékkal nőnek a nyugdíjak Magyarországon a jövőre – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfón. Ez egy automatizmus, tehát a jegybanki dokumentumban megjelölt, 2023-ra prognosztizált inflációs mértékkel megegyező lesz az emelés – írja a vg.hu.

A költségvetés a szankciós válság ellenére biztosítja a nyugdíjak emeléséhez, a nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj kifizetéséhez szükséges 612 milliárd forintot – közölte korábban Varga Mihály pénzügyminiszter. Hozzátette, az inflációs nyugdíj-kiegészítésre 217 milliárd, a nyugdíjprémium kifizetésére 23,5 milliárd, a 13. havi nyugdíjra 372 milliárd forintot fordít a kormány.

A nyugdíjprémium kifizetésének alapfeltétele, hogy a GDP-növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. A Magyar Nemzeti Bank az idén 4 százalékos emelkedést vár. Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru alapítója szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy akiknek az ellátásuk havi összege meghaladja a 80 ezer forintot, 10 ezer forint nyugdíjprémiummal kalkulálhatnak.