Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

Külföldi alapanyagok miatt is csúszhat egy házépítés

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2022. október 4. 18:10
A szakemberhiány és az építőipari alapanyag-ellátás akadozása is állhat a mögött, ha csúszik egy-egy építkezés - mondta az InfoRádiónak Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke.

Csak egy alapos, minden részletre kiterjedő kivitelezési szerződés nyújt védelmet az építtetőnek a határidők és az építési árak élúszása ellen. A szóbeli megállapodás lényegében semmit sem ér - mondta az InfoRádióban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke.

Tibor Dávid arról is beszélt, hogy gondban lehet az, aki például Olaszországból származó építőipari termékekkel akarja felszerelni most épülő otthonát. A magas energiaárak és az ottani gázellátási problémák miatt ugyanis onnan kevesebb áru érkezik, és ez csúsztathatja a kivitelezést. Az ilyen termékek közé tartoznak

a téglacserepek, a különböző szálas hőszigetelő anyagok vagy az égetett kerámia termékek.

A szakember beszélt a drágulásról is. Az elmúlt két évben az építőipari alapanyagok áremelkedése "a 25-től 100 százalékig terjedő skálán van", jellemzően az energia-intenzív építőanyagok ára duplázódott.

Kérdés, hogy az építtető magánszemélynek milyen garanciái lehetnek szakember- vagy alapanyaghiány miatti csúszás esetén. Az interjúból kiderült: a szerződésben kell egyértelműsíteni mindent és védeni a vevőt, ugyanis a szóban vagy nem transzparensen történő megállapodások semmit sem érnek ilyen esetben. A kötbér mértékét is a szerződésben kell rögzíteni, erre sincs általánosan elfogadott mérték.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sok építkezés csúszik anyag-és munkaerőhiány miatt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást